V místě postiženém katastrofou se totiž nacházejí jeho kamarádi, kteří vyrazili na expedici na horu Čo Oju. „Všichni jsou v pořádku v základním táboře," uvedl Trávníček, jenž se chystá společně se svým týmem šestou nejvyšší horu světa pokořit letos na podzim.

Ačkoli měl plzeňský sportovec o své kamarády, mezi nimiž je i manžel Kláry Poláčkové (první Češka, jež pokořila himalájský Mount Everest), strach, nepanikařil: „Věděl jsem, že informace se ke mně dříve nebo později dostanou. Zároveň jsem jim nechtěl blokovat telefon, protože mi bylo jasné, že jim bude volat především rodina a blízcí."

Trávníček se během víkendu dozvěděl dobrou zprávu: nikomu z devítičlenné výpravy se nic nestalo. „Jsou v bezpečí základního tábora pod horou Čo Oju. Podle mého odhadu tam ještě nějakou dobu zůstanou. Záchranáři se totiž nejdříve snaží pomoci zraněným," uvedl Plzeňan a dodal, že česká expedice má zásoby jídla zhruba na měsíc až měsíc a půl. Zdá se, že horolezci budou muset počkat kvůli obrovským trhlinám v zemi na vrtulníky, které je postupně evakuují.

Do Nepálu však vyrazila ještě jedna skupina sportovních nadšenců. Rovněž s nimi je Trávníček v kontaktu. S dvojicí, jejíž jeden člen pochází z Plzeňska, komunikoval přes internet. Teď se muži, kteří se tam vydali na trek, vyskytují v Káthmándú. Právě hlavní město bylo zemětřesením o síle až 7,9 stupně Richterovy škály drasticky postiženo. „I tato skupina je naštěstí v pořádku," doplnil.

Devětatřicetiletý Trávníček, jenž loni vystoupil na K2, se do Nepálu chystá na podzim. Pokud vše dobře půjde a expedice, již bude mít na svých bedrech, dostane povolení, zamíří právě na horu Čo Oju.