Přírůstek nakažených virem HIV, což je předstupeň nemoci AIDS, bude letos dvojnásobný oproti roku 2005. K tomu je nutné přičíst hrozbu, kterou hlavně z východu přinášejí přistěhovalci. Přesto že jsou v Česku minoritou, podílejí se na počtu nakažených virem HIV více než jednadvaceti procenty. Před smrtelným virem ve čtvrtek Plzeňany varovala speciální tramvaj.

Na konci října bylo v zemi 1020 HIV pozitivních lidí, k tomu musíme připočítat 275 cizinců. V Plzeňském kraji to bylo 32 nakažených. „Zatímco do roku 2006 se počet nakažených každý rok zvyšoval o šedesát, loni už byl přírůstek 90 případů a letos jen do října se počet zvýšil o stovku oproti loňsku,“ vyčíslila Miroslava Šteklová z plzeňské Krajské hygienické stanice. Podle ní je skutečný stav možná až pětkrát horší. „Nedá se to přesně odhadnout, protože většina nakažených k lékaři vůbec nedorazí a ohrožuje pak šířením nákazy své okolí,“ dodala lékařka, která by se přimlouvala za větší kampaň ve školách. Nejvíce nemocných je mezi mladými ve věku od 20 do 35 let. „V Česku se virus přenáší hlavně sexuálním stykem. Každé rizikové sexuální chování musí korunovat testy HIV,“ vybídla lékařka.

„Samozřejmě, že se AIDS bojím, a samozřejmě se před ním také chráním. To asi každý rozumný člověk,“ říká čtyřiadvacetiletá Plzeňačka Tereza Jánská. Souhlasí, že se o hrozbě možné nákazy virem HIV mluví stále méně. „Ani bych se nedivila, kdyby si šestnáctiletí mysleli, že u nás ani není možné se nakazit. A to není dobré,“ vrtí hlavou Tereza.

Kvůli distribuci drog z Afghánistánu je největší počet HIV pozitivních v zemích kudy drogy proudí do Evropy, tedy na Ukrajině, v Rusku, V Estonsku a v Litvě. Nakažených je nejvíce mezi narkomany. Někteří se přesouvají i do Česka.