Důvod? Chtěli tím dát najevo svůj nesouhlas s tím, že technický náměstek primátora Petr Rund (ODS) zůstává ve funkci i přes trestní stíhání, kterému čelí. „Je to náš protest proti současné politické kultuře v Plzni,“ řekl Michal Vozobule (TOP 09). Primátor Martin Baxa (ODS) vzápětí nazval způsob protestu směšným, proti čemuž se ale topkaři ohradili.

Oč jde? Rund měl sebrat vloni před Vánoci fotoaparát jednomu z aktivistů sdružení Umění je obrana, kteří před radnicí sbírali podpisy proti stavbě obřího obchodního centra v Plzni. Ten pak na něj podal trestní oznámení a policie případ předala státnímu zastupitelství, které politika obžalovalo.

Na poslední schůzi zastupitelů kvůli tomu bylo znovu slyšet výrazné hlasy vyzývající Runda k rezignaci. „Za předchozích primátorů bývalo nemyslitelné, aby byl členem rady ten, kdo je trestně stíhán,“ připomněl Ludvík Rösch (Občané.cz) a vyzval náměstka i primátora k tomu, aby problém řešili. Věra Tydlitátová (Občané.cz) argumentovala tím, že by nešlo o přiznání viny. „Pokud by se jeho vina neprokázala, vrátil by se se ctí,“ podotkla s tím, že by šlo jen o čas, než bude kauza vyřešena.

Petr Rund i primátor Martin Baxa (ODS) to ale odmítli. „Platí presumpce neviny. Je to věc, na které se nemusíme shodnout, ale platí,“ reagoval na výtky opozice Baxa. Rund nabídl, že svůj trestní spis komukoliv ze zastupitelů rád ukáže, aby poznal absurdnost celé situace.

Ze stejného důvodu pozval politik těsně před zastupitelstvem na jednání politických klubů svého právního zástupce. „Právě proto, aby vysvětlil tu absurdnost,“ uvedl Rund. Znovu potvrdil, že je nevinný a v budoucnu se to může stát komukoliv jinému.

Rundův stranický kolega Jiří Šneberger zastupitelům řekl, že očerňování politiků se v poslední době stává foklorem. „Je to módou, někoho znevážit. Jemu se pak třebarozpadne rodinný život,“ uvedl Šneberger s tím, že případné následné očištění už veřejnost vnímá jen okrajově.

Runda obžaloval státní zástupce v Děčíně a tam měl být souzen kvůli případné podjatost plzeňského soudu. Děčínský soud ale případ poslal k vrchnímu soudu a ten by měl rozhodnout o tom, kde se bude soudní jednání konat.