Podle předsedy představenstva podniku Romana Jurečka (ODS) je důvodem to, že teplárna letos dokázala vydělat půl miliardy korun hrubého. „Rozhodnutí představenstva nezdražit vůbec bylo jednomyslné. Lidé zaplatí stejně jako letos," prohlásil Jurečko.

Cena tepla tak zůstane pro zákazníky na 492 korunách za gigajoul. To znamená, že v bytě 3+1 zaplatí rodina za teplo a teplou vodu z teplárny mezi 14 – 15 tisíci korun ročně.
Levnější než v Plzni bude v Česku jen Elektrárna Opatovice, která zásobuje teplem například Hradec Králové. Ta ale letos výrazně zdražuje, domácnostem v Hradci se zvýší od ledna cena tepla o 6,3 procenta na 457,58 Kč/GJ. Přesto tam cena zůstane mezi nejnižšími v republice. Cena tepla v ČR z centrálních výtopen by se podle Drápely, místopředsedy Teplárenského sdružení, od ledna 2014 zvýší v průměru o dvě až tři procenta.
Plzeňská teplárna plánovala letos nižší než půlmiliardový zisk, vydělala ale více jednak díky spalování biomasy, což šetří peníze při nákupu emisních povolenek, a ušetřila také asi 100 milionů Kč výhodným prodejem elektřiny.
Z půlmiliardového zisku teď zaplatí podnik necelou třetinu na daních, městu jako jedinému akcionáři odvede 150milionovou dividendu a zbytek hodlá investovat do infrastruktury, na úpravy uhelných zdrojů, aby plnily od roku 2021 nové emisní limity EU a dále na zvyšování účinnosti bloků a do sítí ve městě. „Asi 20 milionů korun věnujeme jako každý rok na sponzorování zejména sportu a dalších odvětví v Plzni," uvedl Jurečko.
V příštím roce se naplno rozjede stavba spalovny v Chotíkově, dotace do zhruba 2,5miliardové stavby je ale zatím pozastavena. „Jde o dva dotační tituly, jeden na horkovod a druhý na spalovnu," uvedl Jurečko. Teplárna si vezme příští rok úvěr, který chce splatit za 15 let.
Teplárna zaměstnává aktuálně 267 zaměstnanců, jejich průměrný plat je kolem 25 tisíc korun hrubého plus cca třetina této částky, která se vyplácí jako podíl na dobrých hospodářských výsledcích.