I ve svých hubenějších letech musí Plzeňská teplárenská (PT) počítat s tím, že vyplatí do městské kasy 50milionovou dividendu. Tak vysoký teplárenský příspěvek je součástí městského rozpočtu pro příští rok, který už odsouhlasili městští radní a 15. prosince jej budou schvalovat zastupitelé. Vedení města přitom slibovalo, že pokud se teplárně nebude dařit, dividendu (výnos ze zisku pro akcionáře), významně sníží nebo ji chtít vůbec nebude. Zatím to ale neplatí. Vloni poslala teplárna městu 60 milionů korun namísto dohodnutých 130. Letos požaduje radnice další miliony.

„Je to rozhodnutí akcionáře. Tečka," odmítá komentovat zaplněnou 50milionovou kolonku v městském rozpočtu generální ředitel a předseda představenstva PT Tomáš Drápela.

Zisky klesají, konkurence je velká

Už dlouhodobě ale argumentuje tím, že zisky teplárny významně klesají, spalovna v Chotíkově má problémy se stavebním povolením a územním rozhodnutím, které jí soud odebral. Teplárna je navíc ohrožena ztrátou až 300 milionových bonusů za obnovitelné zdroje, které jí zatím odmítá vyplatit Energetický regulační úřad v čele s ředitelkou Alenou Vitáskovou. „To by byla pro nás katastrofa," poznamenal Drápela. Upozornil na to, že ceny elektřiny stále klesají a dožívají i teplárenské kotle na uhlí. Tvrdí, že energetický trh je v problémech a cena podniku stále klesá.

To, že by si mohla teplárna vylepšit příjmy zdražením tepla, Drápela odmítá. „Plyn je levný a konkurence veliká," naznačuje problém, kdy by si zákazníci mohli pořídit vlastní tepelné zdroje a teplárně dát valem.

Plzeňská teplárenská mívala až 800milionové zisky a radnici ročně posílala 150 milionů korun ročně. Za minulých 15 let vyplatila svému akcionáři, tedy městu Plzeň, přes 2,5 miliardy korun. Teplem a teplou vodou zásobuje podniky včetně pivovaru nebo nemocnice a také asi 40 tisíc domácností.

Rozumný kompromis?

Primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) k výplatě 50 milionové dividendy za hospodaření v letošním roce poznamenal, že jde o 'rozumný kompromis'. „Pokud by se něco stalo, jsme připraveni ještě diskutovat o snížení dividendy," připomněl.

Ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD) sdělil, že dividendu radnice použije na doplacení systému s odpady, které zajišťuje Čistá Plzeň. „Je to dceřiná společnost Plzeňské teplárenské, takže je to logické řešení. Odpady nás stojí asi 200 milionů korun ročně, přibližně 60 milionů korun vybereme na poplatcích. Zbytek musíme doplácet," řekl Kotas.

Vedle teplárny vlastní už město i vodárnu, jejíž akcie letos odkoupilo. Odsud ale žádné dividendy nepřijdou, i když vodárna rovněž vykazuje zisky. „Kvůli nákupu akcií za 700 milionů korun a kvůli čerpání dotací například na úpravnu vody, nemůžeme 15 let žádnou dividendu čerpat," vysvětlil technický náměstek primátora a předseda představenstva Vodárny Plzeň Pavel Šindelář (ODS). Zisky vodárny se podle něj pohybují přes 60 milionů Kč ročně.