Díky nové expozici Příběh jaderné energie si mohou vyzkoušet i práci s měřičem radioaktivity či poznají princip mlžné komory, jejímž prostřednictvím je možné pozorovat dráhy elektricky nabitých částic.

Cílem populárně-vzdělávacího projektu je povzbudit studenty i veřejnost, aby si na jadernou energetiku utvořili vlastní názor. „Ukazujeme mýty a nepravdy spojené s jadernou energetikou, což návštěvníkům posléze umožňuje snadněji odlišit fakta od tendenčních klišé," vysvětluje Jan Zdebor ze společnosti Škoda JS, který je duchovním otcem a jedním z realizátorů projektu. I proto jsou součástí Příběhů jaderné energie také přednášky pro školy a veřejnost. „Budou se věnovat účinkům radioaktivního záření, palivovému cyklu, dopadům jaderné energetiky na životní prostředí nebo příčinám, průběhu a následkům katastrofy v japonské Fukušimě," doplňuje Zdebor. Zatímco přednášky jsou nabízeny zdarma, vstup do interaktivní expozice je zahrnut do běžného vstupného Techmanie.

Exponáty týkající se jaderné energetiky se v plzeňském science centru neobjevují poprvé. „Letošní ročník je již čtvrtý v pořadí, přednášky budou probíhat do konce května," upřesňuje mluvčí Techmanie Tomáš Moravec.