VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svařáky jsou rok od roku lepší

Plzeň - Barmani spolu s vinařem ochutnali svařáky na plzeňském trhu. Zázrak se nekonal, velké zklamání ale také ne.

19.12.2009 1
SDÍLEJ:

Dáša Loosová a Martina Kupcová (vlevo) byly nadšené, že ´jejich´svařák ohodnotila degustační porota jako nejlepší ze všech. „Děkujeme a přejeme hezké Vánoce,“ volaly na rozloučenou.Foto: DENÍK/Gery Weschke

Svařáky nabízené na vánočním trhu v Plzni jsou rok od roku lepší. Tak zní verdikt porotců v malém testu svařených vín, který jsme pro vás v uplynulých dnech udělali. Barmani Marek Švec a Petr Jonák spolu s vinařem Michalem Javůrkem ochutnali zimní nápoj hned u šesti stánků a vesměs byli spokojeni. „Čekali jsme to horší,“ shodli se do jednoho.

„Znám spoustu milovníků vína, kteří se oklepou při pomyšlení na svařák,“ říká Javůrek. „Jenomže svařák není víno a těžko může někdo čekat, že ho bude prodejce připravovat z drahého pozdního sběru,“ dodává. Barmani pak vysvětlují, že rozhodující je umění nápoj dokořenit tak, aby přidané ingredience nepřebily chuť samotného vína a žádná z nich nebyla příliš dominantní.

„Tohle je pití, které bych označil za nejtypičtější z typických svařáků,“ říká Marek při ochutnání první porce zakoupené u rohu ulic Prešovská a Bedřicha Smetany. „Chuť je příjemná, nanejvýš bych malinko ubral skořici a přidal pomerančovou kůru,“ upřesňuje. Obcházíme stánky na náměstí proti směru hodinových ručiček. U třetího v pořadí se Petr pozastavuje nad přílišným množstvím hřebíčku. „Hřebíček má tu moc, že překryje pachuť i u nejlevnějšího krabicového vína, a tady je ho opravdu hodně,“ šklebí se.

Hlavní výtku měli oba barmani prakticky ve všech případech ke slabé příchuti vanilky. „Je to logické,“ říká Marek. „Do svařáku obecně patří pomerančová kůra, hřebíček, skořice, cukr a vanilka. Zatímco ostatní druhy koření nestojí téměř nic, vanilkový lusk vyjde zhruba na sedmdesát korun, takže se ho prodejcům asi moc používat nechce a mnozí se obejdou úplně bez něho,“ směje se.

Javůrek vzápětí prozrazuje, proč by se na přípravu svařáku neměla používat krabicová vína. „Když se na krabici podíváte, často zjistíte, že nejde o víno, ale o vinný nápoj. Ten ale nemusí být vůbec vyroben z révových hroznů, ale klidně i z jablek nebo rybízu, aromat a barviv,“ dodává s tím, že nic podobného u žádného z předložených vzorků nezaznamenal.

Za nejlepší označili barmani i vinař po dlouhé diskuzi svařák koupený u velkého bílého stánku na straně náměstí přiléhající ke kostelu. „Tenhle svařák má oproti ostatním jedno velké plus. Nepřešel varem, takže je v něm příjemně cítit i alkoholová stopa,“ chválí Marek.

Spousta prodejců podle něho nechá svařák přejít varem. „Pokud se ale hořák včas nevypne, alkohol vyprchá a vás zahřeje maximálně to, že nápoj je teplý sám o sobě,“ dodává jeho kolega.

#nahled|http://g.denik.cz/46/c6/plzen_test_svarak_barmani_181209_denik_clanek_solo.jpg|http://g.denik.cz/46/c6/plzen_test_svarak_barmani_181209.jpg|MAREK ŠVEC, Marek Švec, Petr Jonák a Michal Javůrek (zleva) ochutnali svařák u šesti prodejců.#

Shrnul bych to asi tak, že okružní degustace svařených vín na plzeňském náměstí vás ničím mimořádným nepřekvapí, ale ani neznechutí. Vinař má ale výtku ke způsobu servírování. „V okolních zemích je obvyklé, že se svařené víno prodává v zálohovaných keramických hrncích, které si pak spousta návštěvníků odnáší domů jako suvenýr. I pití svařáku by mělo mít určitou kulturu,“ loučí se Javůrek.

Nikdo z prodejců o testování nevěděl a obsluze vítězného stánku jsme o něm řekli až den po jeho skončení. „Vážně? Tak to jste nám udělali opravdu velkou radost,“ volaly nadšeně Dáša Loosová a Martina Kupcová, které za výdejními soudky stály i v pátek odpoledne.

Klady a zápory

+ prodejci už nepoužívají vinné nápoje, ale skutečná vína; cena není přemrštěná; všechny vzorky dostaly známku 3 a lepší
– někdy převažující jeden druh koření; absence vanilky; způsob servírování

Autor: Gerald Weschke

19.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Ilustrační foto

Plzeňský prazdroj proškolil tisíce výčepních

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Hasiči lovili z řeky nohu, zřejmě šlo o pozůstatek po akci netradičních plavidel

Plzeň - Profesionální hasiči vyjížděli ve středu večer k ohlášenému nálezu ostatků lidské nohy.

Věřím, že Krmenčíka nahradíme, říká Vrba

Plzeň – Neinkasovat a naopak vstřelit minimálně jeden gól. S takovým cílem jdou do úvodního duelu play-off Evropské ligy fotbalisté plzeňské Viktorie.

Jan Svěrák: Musím si dávat pozor na geny

Plzeň – Režisér Jan Svěrák potvrdil v pondělí večer v multiplexu CineStar v plzeňské Olympii, že jeho nejnovější film Po strništi bos je svým způsobem rodinnou kronikou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení