Ladislav Sutnar
(* 1897 Plzeň, † 1976 New York)
• Česko-americký umělec a designér, který se podílel na renomé předválečného Československa v oblasti designu užitkových předmětů a publikací, architektury, divadla a výstavnictví.
• Od roku 1939 působil v Americe. Proslavil se zejména jako tvůrce jazyka vizuální komunikace. • Jeho design i rozměrné malby aktů ze 60. a 70. let, které charakterizoval jako joy-art (umění pro radost), jsou geometricky přesné, poutavé a imaginativní zároveň. • Během života i posmrtně získal celosvětově několik ocenění. 

Ladislav Sutnar, jeden z nejvýznamnějších, a přesto dlouho zapomenutých plzeňských rodáků, se po 75 letech od svého odchodu do Spojených států vrátil společně se svou manželkou Františkou do svého rodného města. Ostatky světově uznávaného designéra a jeho choti byly při vzpomínkovém pietním aktu uloženy do čestného hrobu na Ústředním hřbitově v Plzni.

„Milá matičko, milý táto, vítejte zpátky v Plzni," zahájil svoji řeč v češtině poslední žijící Sutnarův potomek Radoslav. Právě on při společné komunikaci s děkanem Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni Josefem Mišterou přišel s myšlenkou vrátit ostatky rodičů do města, kde se nejen narodili, ale také seznámili. „Jsem velmi šťastný. Zároveň je to velká úleva. V rodině už není dalšího Sutnara. Kdo by se o ně ve Spojených státech postaral?" říká Radovan Sutnar, který přiznal, že neměl rád newyorský hřbitov, kde byly urny donedávna uloženy. „Tady je to nádherné místo. Památník je také úžasný. Otec by k němu samozřejmě byl velmi kritický, ale líbil by se mu," domnívá se Sutnar.

Památník, který čestný hrob zdobí, je dílem Petra Vogela, vedoucího ateliéru Design kovu a šperku plzeňské fakulty, a vzešel ze soutěže, kterou fakulta vyhlásila. „Sám Radoslav si přál, aby návrh vzešel z fakulty. On měl pak při výběru rozhodující slovo," říká Mištera, který se Plzni rozhodl vrátit Sutnarův odkaz. „Po revoluci už uplynuly téměř desítky let a toho jména se pořád nikdo nechápal," říká Mištera a dodává, že zatímco na seznamu významných rodáků šlo najít kdejakého fotbalistu nebo hokejistu, Sutnar na něm chyběl.

Přiblížit Plzeňanům Sutnarovu pestrou práci by v příštím roce měla hned celá řada výstav. V Galerii města Plzně budou k vidění Sutnarovy Venuše a obrazy, v Západočeském muzeu pak jeho hračky, loutky, plakáty či porcelán. Tvorbu i osud plzeňského rodáka připomene pět knih, z toho jedna bude určena dětským čtenářům.