Zemanova předchůdce Václava Klause čekaly při jeho návštěvě Klatovska v roce 2011 ve stejném sále i nepříjemné otázky, musel odpovídat třeba na to, jak to bylo s pověstným „ukradeným perem" při jeho návštěvě Chile.

Při poslední prezidentově návštěvě na jižní Moravě propukl skandál, když se ukázalo, že při debatě se studenty učitelka úkolovala své žáky a nutila je předčítat z rozdaných papírků předem připravené otázky. Na Klatovsku prý nic podobného nehrozí, protože ohledně otázek pro Zemana studenti zemědělky žádné instrukce od školy nedostali.

„Mají jedinečnou šanci zeptat se pana prezidenta na cokoli, co je zajímá," uvedl ředitel školy Vladislav Smolík.

„Otázky zatím připravené nemám, ale asi se nad tím ještě trochu zamyslím. Asi bych se zeptal na něco z oboru, jak vidí stav zemědělství v naší republice," připravoval se student oboru agropodnikání Václav Petrželka ze 4. A. Na besedu s prezidentem se těšil. „Uvidím pana prezidenta naživo. Jsem zvědavý, jaké tu bude prezentovat názory, co nám poví," dodal Petrželka. Těšili se i jeho spolužáci Lukáš Krásný a Marie Pojarová, žádné otázky ale neplánovali. „Ještě jsem ho nikdy neviděl, takže jsem zvědavý. Ptát se ale na nic nechci," uvedl Krásný. „Určitě je zajímavé mít tady ve škole na návštěvě hlavu státu. Ale otázky nemám," řekla Deníku Pojarová.

Ze zemědělky bude zhruba polovina účastníků besedy. Po cca 40 bude z obchodní akademie a „průmyslovky", zhruba osmdesát zástupců bude mít gymnázium. „Požadavek byl do 40 žáků, takže jsme vybrali náhodně dvě třídy," tvrdí ředitel průmyslovky Jiří Dio. Z gymnázia a obchodní akademie poslali studenty volitelného společenskovědního semináře.⋌