Tak to ve čtvrtek vypadalo ve Střední průmyslové škole elektrotechnické v Plzni, která se zapojila do celostátního projektu Studentské volby. Jeho cílem je aktivní účast mladých lidí v občanské společnosti. Akci ve spojení s volbami opět pořádá společnost Člověk v tísni.

„Nejvíc voličů zatím přišlo 
o hlavní přestávce, zájem očekáváme i během pauzy na oběd," říká Eliáš Kokoška, který je jedním ze tří členů volební komise. Volební místnost se otevřela už v půl osmé ráno, v půl dvanácté odpoledne odhlasovalo kolem stovky z 900 studentů školy.

V rámci občanské výchovy odvolila i celá 4. E. „Přišla se podívat celá třída, záleželo ale na každém, zda nakonec bude volit," říká Kokoška a připomíná tak princip celé akce, která je založena na dobrovolném rozhodnutí každého.

Trojice, která v komisi usedla, je už plnoletá a všichni se chystají i ke skutečným volbám. „Myslím, že lidé, které znám, budou hlasovat zodpovědně. Všichni půjdou i ke skutečným volbám a tam už to nebude z legrace, " říká Kokoška. Jeho kolega Radek Čech přesto nepochybuje, že při studentských volbách se najde i řada vtipálků, kteří zakroužkují stranu, pro niž by ve skutečnosti nehlasovali.

Na rozdíl od skutečných volebních lístků obsahují ty pro studentské volby pouze seznam stran, nikoliv jména kandidátů. Voliči pak mohou zakroužkovat jednu z nich.

„Když se projekt konal před dvěma lety poprvé, studenti se mě ptali, proč se jej také neúčastníme," říká učitelka Bohuslava Živná, která je na škole garantkou akce. Tehdy se bála, že by vše nestihla včas připravit. Přestože letos byla akce ve spojení se začátkem školního roku ještě více šibeniční, rozhodla se do ní pustit.

Sami organizátoři z Člověka v tísni připouštějí, že první týden školy není pro konání voleb úplně šťastný. Od těch skutečných si však chtějí udržet alespoň měsíční odstup.

Výsledky voleb zveřejnil Člověk v tísni ve čtvrtek večer. Informaci o tom, jak dopadly v Plzeňském kraji, přinese Deník v zítřejším vydání.