Na první pohled vypadají jako moderní verze obydlí Hobitů z Tolkienova Pána prstenů.

Dva ekologické domy, které mladí studenti architektury ČVUT v Praze Martin Stark (na snímku) ze Starého Plzence a Petr Čmelík zasadili do šumavského svahu, se sice stavět nebudou, nicméně jejich práce vniveč nepřijde. Projekt získal druhé místo v soutěži Český ostrovní dům a jejich nápady stejně jako nápady ostatních soutěžících v budoucnu využijí tvůrci soběstačných obydlí kompletně odpojených od inženýrských sítí, které už na výkresech nezůstanou. Stavět se mají v roce 2018.

Martin Stark k tomu říká: „Soutěž Český ostrovní dům měla přinést hlavně nápady. Z domů, které se umístily, mají architekti použít různé prvky."

Čeho by si měli tvůrci domů všimnout? Například způsobu, jakým studenti stavby zasadili do svahů. „Jsou to jednopodlažní objekty, ze kterých je vidět asi třetina půdorysu. A vše, co je vidět, jsou solární panely," popisuje a dodává, že za zajímavý nápad považuje také jezírko na střechách domů, které zachytává dešťovou vodu. „Když se v létě odpařuje, vytváří ten nejstudenější možný vzduch, který je pak možné hned nasávat do klimatizace," dodává Martin Stark.