Ti totiž v rámci výuky založili vlastní obchodní společnost s názvem The Pops a zažívají tak na vlastní kůži pocit, jaké to je mít svůj vlastní podnik.

Společnost The Pops funguje již od října a specializuje se na výrobu lízátek a dalších sladkostí v severoamerickém stylu. „Chtěli jsme vytvořit něco nového, co se na zdejším trhu jen tak nedá sehnat. V České republice se totiž nacházejí pouze dvě firmy, které se specializují na výrobu podobných produktů" popisuje studentka Kateřina Bednářová, která ve společnosti působí jako tisková mluvčí. „Název The Pops jsme si vybrali proto, že podle nás přesně vystihuje naše výrobky," dodává. Kromě lízátek totiž The Pops vyrábí například i populární muffiny a ostatní čokoládové výrobky, které jsou pro americký trh typické.

Vše probíhá stejně, jako u skutečné společnosti, a nic není fiktivní. Studenti tak mají například na starosti účetnictví a také všechny činnosti spojené s marketingem, ale také právní záležitosti.

Podle mistrové Zuzany Vojáčkové, která s chodem společnosti a také s výrobou pomáhá, se již od začátků všichni zúčastnění na projektu podílí velmi zodpovědně a až na výjimky vše zvládají.

Dokonce si koncem ledna odpustili jindy vytoužené pololetní prázdniny, aby v domácí kuchyni své mistrové dali vzniknout historicky první várce amerických cukrovinek. Výrobky studenti sice mohou prodávat pouze v prostorách školy a na několika vybraných akcích, jichž se škola účastní, i tak je o ně ale prý velký zájem. „Během týdne jich studenti zvládnou vyrobit i několik set," říká ředitelka akademie Jana Linhartová.

Projekt, jenž má pomoci studenty připravit na budoucí povolání, potrvá do konce školního roku.