Právě zde totiž najdete komiks, který tento nejslavnější paradox moderní fyziky zábavnou formou vysvětluje. Je součástí výstavy studentských prací, které přišly do soutěže Věda jinak. Návštěvníci science centra mohou až do konce března zaslané příspěvky nejen zhlédnout, ale také svým hlasováním rozhodnout o vítězi.

„Sešla se nám desítka fotografií a videí, které ukazují, jak vnímají vědu studenti středních škol. Přišel dokonce i jeden komiks,“ připomíná Tomáš Moravec z Techmanie. V prvním kole hlasování, které probíhalo prostřednictvím sociální sítě facebook, na plné čáře zvítězilo dvouminutové video Fyzika mikrosvěta za pár vteřin. To do soutěže poslali žáci z Uherského Brodu.

I tento vítězný film je na výstavě k vidění. Podobně i fotografie Klubu AMAVET při Gymnáziu A. Jiráska v Litomyšli, která ukazuje, co se stane s gumovým medvídkem nabodnutým na hrot Teslova transformátoru. „Vítězové obou kol získají interaktivní hry, knihy a hlavolamy,“ doplňuje Moravec.

Soutěž je součástí projektu Scicom, na němž s Techmanií spolupracuje Západočeská univerzita v Plzni. I proto vzniká originální publikace komiksů s vědeckou tematikou z dílny Ústavu umění a designu ZČU.