„Neprotestujeme jen kvůli školnému, ale především proti omezení akademických svobod. Ohledně samosprávy VŠ nám vadí fakt, že by akademická obec měla menší pravomoci, viz. například reformou navrhovaná Rada vysoké školy, která je z jedné třetiny volena podle ministrovi vůle - mohl by si tam tedy dosadit jakéhokoliv politického papaláše. Navíc tato rada bude rozhodovat i o samotné volbě rektora. Proč mají o takovéto volbě rozhodovat i lidé mimo akademickou půdu?,“  vysvětlila spoluorganizátorka Veronika Syrovátková. Právě tyto reformy vyvolaly v celé republice masivní protesty studentů, kteří s nimi nesouhlasí.

Během týdne naplánovali studenti několik akcí,  například happeningy, workshopy  či nocování ve škole. Dnes chystají promítání filmů o studentských protestech v zahraničí.  Jsme si vědomi, že reformy jsou potřebné, ale navrhovaná reforma je špatně připravená a narychlo spíchnutá a ministerstvo se s námi nechce bavit,“ dodává Syrovátková. Zároveň věří, že protesty pomohou řešit vzniklou situaci. Během pochodu, jehož trasa začínala u Teska a končila na Náměstí Republiky, zněla hesla jako Dobeše do koše! či Školy nejsou byznys!.

„Nejvíc bych samozřejmě pocítila, kdybych musela platit školné. Omezení akademické obce, studentů a vysokých škol však také není správné. To, co se zde nikdy nedělo, bude najednou fungovat? To je přeci špatně,“ shrnula studentka Barbora Mastná dopad reforem na studenty.

Milan Říský