Když s přítelkyní otevřeli okno, viděli muže, jak svalil u křoví dívku, kterou chtěl znásilnit. Michael Schovánek neváhal, vyběhl z domu ven a ženu zachránil.

„Zasáhl jsem proti pachateli. Doběhl jsem ho, zneškodnil a předal policii. To je všechno,“ shrnul celou věc strohým policejním žargonem mladík, který se nebál a pomohl. „Na to v tu chvíli nemyslíte. Věděl jsem, že zasáhnu,“ zkouší na požádání přece jen trochu rozvést to, co se v jedné z lobezských ulic stalo.

„Jestli jsem na něj už z toho okna křičel? Ne, to by bylo bezúčelné. Zařval jsem na něj, až když jsem už byl skoro u něho. Naštěstí jsem napadení překazil dřív, než k něčemu mohlo dojít. On se dal na útěk,“ líčí drsné chvíle.

Městský strážník Michael pomohl dívce a zabránil tak znásilnění
Oceněný strážník zabránil znásilnění

Prchajícího agresora dostihl asi po 30 metrech a zpacifikoval. „Pákou na ruku jsem ho složil na zem a pak předal policistům,“ dodal Michael Schovánek. Rozběhnout se za ním a chytit ho i v případě, kdy už ženu nechal a začal utíkat, považuje za důležité. „Aby byl potrestán za to, co udělal, a také aby to už nemohl udělat nikomu jinému,“ vysvětluje.

Včera převzal Michael Schovánek na radnici od primátora Martina Zrzaveckého ocenění za mimořádný čin. Stejně jako další strážníci či strážnice, kteří pomohli při záchraně života.

Mimochodem, se zachráněnou dívkou se mladík ještě setkal. U soudu, kde vystupoval jako svědek. „Už vypadala, že je v pořádku, i když si zažila své. A co vím o pachateli? Nic, cizinec ve středním věku. Pokud vím, soud s ním zřejmě stále pokračuje,“ dodal strážník.

Ilustrační foto
Cenný dům získal příspěvek na okna