„Žádné změny v zaměstnaneckých výhodách u nás zatím nenastaly. Pro nás fiskální rok začíná až v dubnu. Co se týče stravování, tak u nás máme závodní, takže jakékoliv změny ohledně stravenek, se nás netýkají,“ uvedl personální ředitel plzeňského Daikinu Bohuslav Borovanský.

Podobné je to v Plzeňském Prazdroji nebo Stocku Plzeň. „Naše společnost do kolektivního vyjednávání s novými výhodami nepůjde. ty stávající jsou: závodní stravování, příspěvky na sociální fond a dovolená delší než je zákonná norma. Stravenky dostávají pracovníci Škody Holding. Nejsou to ale ty běžné. „Jedná se o zvláštní na stravenky určené pro stravování ori naši společnost. Žádné změny se jich tedy týkat nebudou. Mezi další benefity tady patří o týden delší dovolená nebo příspěvek na penzijní připojištění.

Nepříliš odlišná je situace rovněž na Plzeňsku. Stravenky svým zaměstnancům neposkytuje staroplzenecký Bohemia sekt ani nýřanský DIOSS. „Nás se to netýká, máme vlastní vývařovnu a na jídlo zaměstnancům přispíváme,“ uvedl výrobní ředitel Jan Pavelka.

Stravenky od svého zaměstnavatele na Plzeňsku dostávají například severoplzeňští silničáři ze Správy a údržby silnic Kralovice. Podle ředitelky tohoto podniku Jany Kašparové se ale zaměstnanci o stravenky bát nemusí. „Neuvažujeme o žádných změnách. Ani o tom, že bychom snížili jejich hodnotu, která je teď sedmdesátikorunová, a už vůbec ne o tom, že by se měly stravenky zrušit,“ uvedla ředitelka.

Naopak například stavební firmy Stawo Přeštice by se schválení návrhu zrušení daňového zvýhodnění dotklo výrazně. „Hodně bychom na tom tratili, takže bychom jstravenky museli přestat zaměstnancům dávat,“ řekla účetní přeštické firmy Jindřiška Valentová.

„Stravenky dostávám každý měsíc šedesátikorunové a že by mi je měli přestat dávat, to si skoro ani neumím představit,“ reagovala paní Alena ze severního Plzeňska. Za šeky, které od svého zaměstnaavtele dostává, prý nakupuje hlavně jídlo pro rodinu. „Na obědy v práci většinou chodím za peníze, stravenky si schovávám hlavně na nákupy. Ani to sice není jednoduché, protože jse mi zdá, že je bere pořád méně obchodů, ale stále se mi to vyplatí a taky hodí víc,“ podotkla. „I když se ve firmě nemluví o tom, že by měly stravenky skončit, tak doufám, že bych pak dostala aspoň více peněz,“ dodala žena.