Ještě letos se tak slibovaného tomografu, jenž by urychlil a zjednodušil diagnostiku tamějších pacientů, kteří nyní za vyšetřením musejí dojíždět do jiných zařízení, se tak lékaři nedočkají. Hejtman Václav Šlajs však uvedl, že bude vypsána nová soutěž. „Peníze v rozpočtu na jeho pořízení jsou," řekl Šlajs.

Kraj jako investor nyní podle mluvčího krajského Zdravotnického holdingu Jiřího Kokošky převede předpokládané prostředky do základního jmění nemocnice. Ta vypíše veřejnou zakázku buď sama, nebo prostřednictvím centrálního zadavatele společně s nemocnicí v Rokycanech, kde je pořízení CT taktéž v plánu.

Tomograf za zhruba 12 milionů korun, který nemocnice dosud nevlastní, má kromě přesnější a rychlejší diagnostiky pacientů s vnitřním onemocněním nebo po úrazech ušetřit tři miliony korun, na které přijde dosavadní převážení pacientů do jiných zařízení. Pokud se nejedná o akutní stav, je někdy čekací doba na tomografické vyšetření v jiné nemocnici i tři týdny.

„To samozřejmě pacientovi neprospívá, podobně jako samotný převoz. S vlastním CT se zkrátí termín vyšetření a s ním i stanovení správné diagnózy a zahájení léčby," uvedl už v minulosti primář interního oddělení Roman Tytl. O vhodnosti pořídit nemocnici vlastní CT už před pěti lety hovořil její tehdejší ředitel Vlastimil Bureš.