VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Štír na talíři? Podle šéfkuchaře je to hlavně obrovský adrenalin

Plzeň – O hmyz je v Plzni podle Petra Ocknechta velký zájem.

21.5.2016 1
SDÍLEJ:

Kuchař Petr Ocknecht ukazuje jednu ze svých netradičních pochoutek - štíra macerovaného v rumu Presidente 15 aňos, koriandru, chilli a limetce.Foto: DENÍK/Jakub Poštolka

Stánek plzeňské restaurace Šach Mat patří na Bosch Fresh Festivalu mezi místa, kde mohou lidé proniknout do tajů nevšední gastronomie. Šéfkuchař Petr Ocknecht zde ukazuje krásy entomofágie, tedy využití hmyzu jako potravy. Ochutnávají se zde červi, švábi a ti nejodvážnější si trouflnou i na štíra nebo sklípkana.

„Velký zájem mají Plzeňané o pavouka, kterého zde připravujeme poprvé, nepohrdnou ale také štírem. Cvrčci na másle jsou už taková klasika, kterou zákazníci znají a opakovaně jí vyhledávají," míní brněnský kuchař, který letos zavítal do Plzně již počtvrté. Zdejší návštěvníci ho prý nikdy nezklamou, jelikož nad v tuzemsku nevšedními pochoutkami nepřemýšlejí a rovnou je ochutnají.

Štír nebo sklípkan?

A jak například takový štír, tedy pro mnohé nebezpečný tvor, chutná? „Štír je dle mého názoru takový bungee jumping mezi potravinami. Když ho člověk jí, stoupne mu takovým způsobem adrenalin, že samotnou chuť není ani schopen vnímat," říká Ocknecht, podle něhož je více chutově zaměřeným zážitkem právě sklípkan.

„Jednak je to větší kus masa, ale hlavně už je to opravdu jídlo. Nožičky jsou jako hranolky, zadeček připomíná játrovou paštiku a hlava s hrudí pak chutnají jako krevety," popisuje nevšední pochoutku šéfkuchař, který už o pojídání hmyzu vydal spolu s vědkyní Marií Borkovcovou dvě kuchařky.

Hmyz se musí vykrmit

Moučné červy nebo sarančata si doma podle Ocknechta může připravit téměř každý. Důležitá je ale potrava, která se hmyzu před vařením podává.

„Ve zverimexech je hmyz krmen granulátem a upřímně řečeno by to nechutnalo dobře. Když si hmyz v obchodě lidé koupí, měli by ho poté minimálně dva nebo tři dny krmit ovocem a zeleninou a před samotnou přípravou ho nechat naopak dva dny vyhladovět," popisuje Ocknecht.

Důležitá je i čerstvost, proto většina nabízených pochoutek zůstává až do tepelné úpravy naživu.

Autor: Jakub Poštolka

21.5.2016 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michal Krmenčík z Plzně (vpravo) proti FCSB.

Střela z trestňáku mi nevyšla na sto procent, říká Bakoš

Trenér Pavel Vrba.

Výsledek je pozitivní, ale čeká nás velmi těžké utkání, varuje Vrba

V soutěži o nejlepšího výčepního zvítězil Miroslav Štych z Plzně

Plzeň – Dvanáctý ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2017 zná svého vítěze. Je jím výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů v Plzni.

Odveta Indiánům vyšla. Dvěma góly k výhře přispěl Indrák

Chomutov, Plzeň – Odveta za úterní porážku v Plzni hokejové Škodovce na ledě Pirátů vyšla.

Centrum Hájek nabídne ubytování pro klienty

Šťáhlavy - Rodiče, kteří přijedou se svým postiženým dítětem na rehabilitační pobyt do Centra Hájek nedaleko Šťáhlav, zatím nemohli v prostorách bydlet.

Ženu týral tak, že chtěla skočit pod vlak

Klatovsko – Cítila se jako kus hadru. Přála si, aby se druhý den ráno už neprobudila a vážně přemýšlela o sebevraždě skokem pod vlak. Až do takového stavu dohnal svoji o 18 let mladší partnerku 63letý invalidní důchodce z Klatovska.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení