Celorepublikově se včera 19. září zastavil provoz téměř všech lékařských ordinací. Pacienti, kteří do nich v tento den namířili, měli smůlu. Na dveřích stálo, že lékaři se účastní protestní a školicí akce.

Vadí jim totiž příliš nízké platby za lékařské úkony ze strany zdravotních pojišťoven. VZP v úterý předběžně jednala se Sdružením praktických lékařů. Za každého registrovaného pacienta nabídla 42 korun namísto stávajících 36 korun. Praktikové však požadují minimálně 45 korun.

„Nejprve jsme navrhovali 55 korun za každého pacienta, jenže vzhledem k nastalé situaci je to zřejmě nerealizovatelná částka, takže jsme ustoupili až na 45 korun, a toto číslo již nehodláme dále snižovat,“ vysvětil Tomáš Křiklán, člen Sdružení praktických lékařů na Plzni–severu. „Pokud nám pojišťovny nenabídnou více, přistoupíme k dalším protestům,“ upozornil.

S jeho názorem se ztotožňuje i Pavel Škopek, člen sdružení praktiků na Plzni–jihu. „My jsme také připraveni účastnit se dalších protestních jednání. Situace není řešena dlouhodobě a nelze ji, jako teď, zachraňovat pouhými dílčími kroky. Jde o koncepci celého oboru,“ vysvětlil.

Křiklán navíc vyvrací údajnou snahu lékařů obohatit se. „Velice mě mrzí postoj veřejnosti, která si mnohdy myslí, že si doktoři chtějí ´nahrabat´. Na Plzni–severu ordinuje většina lékařů starších padesáti let. Mladí doktoři nevidí v tomto oboru vůbec žádnou atraktivitu,“ zdůraznil.

Dle praktiků není provoz ordinací nejlevnější. „Je nutné platit vybavení ordinace, nájem, energie a mnoho dalšího. Mladí lékaři poté o tuto práci ztrácí zájem a raději jdou dělat do nemocnice nebo do zahraničí, kde se jim nabízí naprosto jiné postavení a finanční ohodnocení než u nás,“ podotkl Václav Čech, lékař, který včera ordinoval v Kaznějově. K protestu byl však také připojen. „Jsem přesvědčen o tom, že pokud se tento dlouhodobý problém nebude řešit, do budoucna nastane veliký nedostatek lékařů,“ doplnil.

Zdravotnická záchranná služba (ZZS) nezaznamenala včera větší počet výjezdů. „Jediný případ, kde jsme udělali práci za praktika, bylo ohledání mrtvého muže v Chotěšově. Jinak nemůžeme jezdit třeba na angínu nebo napsat léky, od toho je pohotovostní služba,“ vysvětlila Lenka Ptáčková, mluvčí ZZS.