Všechny tyto stavby spojuje kolaudace v roce 2011 a přihlášení do letošní soutěže Stavba Plzeňského kraje. Do soutěže, která probíhá již podeváté, je přihlášeno kolem 30 staveb. V úterý byla uzávěrka.

„Letošní ročník je značně poznamenaný hospodářskou krizí. Obávám se, že podobný osud čeká ještě následující rok,“ poznamenává předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman.

„Poslední dva roky výrazně pociťujeme omezení ve stavebnictví, obce a města mají málo prostředků na investice. Málo se staví, ještě méně kolauduje,“ podotýká Zeman. Jeho slova potvrzují i plzenští architekti Jan Soukup a Václav Ulč: „Staví se i revitalizuje velmi málo, stavebnictví je nejvíce zasaženou oblastí, na kterou dopadla krize.“

Zatímco v loňském roce se přihlásilo rekordních 44 zájemců o titul Stavba Plzeňského kraje, do letošního kola je přihlášek o třetinu méně, přesný počet byl známý až po půlnoci.

„Jsem za podobné přehlídky a soutěže rád,“ vysvětluje architekt Jan Soukup. „Netuším, které stavby jsou letos přihlášené, ale mně osobně se líbí obytný dům v Divadelní ulici v Plzni.Především proto, že se nedržel obvyklých schémat. Něco se povedlo, něco ne, ale rozhodně stojí za pozornost,“ dodává.

Architekt Václav Ulč upozorňuje na zrekonstruovaný dům Dubina v Domažlicích. „ Jeho rekonstrukce mně v minulém roce udělala opravdu radost, jeho odborníky velmi ceněná, ale zničená fasáda se konečně dočkala opravy.“

Do letošního ročníku soutěže se mohla poprvé zapojit i veřejnost. Lidé mohli dát tip na stavbu, o které si mysleli, že by si přihlášení do soutěže zasloužila. „Díky reportáži Plzeňského deníku byla přihlášena Děkovná kaplička v Dolní Bělé,“ podotýká Martina Kurfiřtová ze sekretariátu soutěže. V druhé polovině dubna vybere sedmičlenná komise složená z odborníků nominované stavby. Vítězové pak budou vyhlášeni na slavnostním večeru 24. května v Měšťanské besedě.

Návrhy m. Plzně

-  Parkovací dům Rychtářka
-  Mateřská škola ve Lhotě
-  Rekonstrukce fotbalového stadionu ve Štruncových sadech
-  Rekonstrukce tramvajové trati Karlovarská – II. etapa
- Silnice I/27 – Tyršův sad – Sukova
-  Silnice I/26 – přeložka Nová Hospoda

Kateřina Kvasničková