Obvodní rozpočty jsou totiž dlouhodobě nastaveny na peníze, které už dnes neodpovídají realitě. „Pro nás je to už katastrofální. Černice mají od roku 2000, kdy se sestavovala tabulka pro rozpočty, o 120 % více obyvatel. Máme větší rozlohu, nárůst chodníků i komunikací, platíme dobrovolné hasiče," vypočítával rozzlobeně zastupitelům černický starosta Miroslav Štěrba (ČSSD). Právě on by nové přerozdělení financí uvítal. Jenže na to, jak nový návrh Zrzavecký připravil, nebyli zastupitelé ochotni kývnout. Ve složitých tabulkách se málokdo z nich vyznal.

Zrzavecký chtěl prosadit, aby se peníze pro obvody přerozdělily podle příjmů z vybraných daní a podle čísel, které spočetl ekonomický úřad magistrátu. Jenže kritériem měly být i peníze, které obvody dostávají od místních firem. Na to by doplatily nejvíc Litice, protože ty mají zhruba milionový roční příjem z místního kamenolomu a další statisíce korun z dalších firem. Podle Zrzaveckého by tedy měly být kráceny na penězích z města. Proti tomu se ostře postavil litický starosta Jaromír Janoušek. „Kamenolom nám sice přinese asi milion, ale za to na úřad chodí špalíry lidí, kteří si stěžují například na prašnost. Navíc se tam našel azbest," kritizoval návrh Janoušek. I on připomněl, že Litice mají nové rozvojové plochy, a pokud by měly přijít o polovinu příjmu z města a namísto osmi milionů korun by se musely smířit jen s polovinou, byla by to pro obec katastrofa.

Podpořila ho i zastupitelka za Občany.cz Jaroslava Maříková. „Je to strašně demotivující. Takže tam, kde se nic nedělá, se vyplatí ležet na krovkách a čekat na to, až na ně jinde vydělají. To je nehoráznost," prohlásila Maříková s tím, že nasypání všech peněz do jednoho pytle a pak přerozdělení je zvláštní.

Naopak zastupitelé za TOP 09 uznali, že Zrzaveckého návrh sice není ideální, ale celková změna systému financování obvodů je nutná. Občanský demokrat Jiří Šneberger (ODS) připomněl, že je třeba počítat minimálně s dvouletým přechodným obdobím na nový systém, aby se dobře připravil a fungoval.

Nejvíce by si přerozdělením polepšila Doubravka, která má po přepočtech nejméně peněz ze čtyř velkých plzeňských obvodů. „Jsme rádi za analýzu, která to jasně ukázala," uvedl starosta Doubravky Michal Chalupný (ČSSD). Ten řekl, že pokud systém zůstane stejný, bude požadovat, aby si město některou z agend doubraveckého obvodu převzalo, protože ji není z čeho financovat.