Červený náramek pro mladistvé, zelený pro dospělé. Tak od včerejšího večera rozděluje své návštěvníky hudební klub Star v Pražské ulici v Plzni. Kroužkováním se jako první v Plzni aktivně zapojuje do boje proti prodeji alkoholu lidem mladším 18 let. Nositelům červených pásek totiž barmani smějí prodat jen nealkoholické nápoje. Když to nedodrží, přijdou o mzdu.

První pásky se začaly rozdávat včera po osmé večer. Kdo chtěl do klubu, musel předložit občanský průkaz a podle věku dostal barvu pásky. Někteří klienti sice říkali, že po nich ochranka nesmí chtít doklad a že jde o omezování osobní svobody, ale většina příchozích se požadavku přizpůsobila.

„Připadá mi to jak značkování dobytka, ale ve Staru mám nejvíc známých, tak tu zůstanu,“ uvedl například Lukáš Veselý, který dostal zelenou pásku. Červeně označená Michaela K. se přizpůsobila bez reptání: „Mám tu staršího kamaráda. Koupí mi jedno víno. Víc nepotřebuju,“ řekla.

Podle provozovatele Staru Petra Nového se budou pásky vydávat zatím jen v pátek, kdy je v podniku největší návštěvnost. „Chceme odlehčit barmanům. Mají přísný zákaz prodávat alkohol mladistvým. Někdy ale 16letá holka vypadá na 20, takže se mohou splést. Kontrolu občanky tak za ně provede u vchodu ochranka,“ popisuje Nový.

Sám je prý zvědavý, kolik se vydá červených a kolik zelených pásek. Nemyslí si ale, že pásky omezí dětské pití alkoholu. „Když mladí zjistí, že u nás pivo nedostanou, půjdou jinam,“ říká.

Aktivitu vítá městský radní pro bezpečnost Petr Rund. „Doufám, že se opíjení mladistvých v tomto podniku uklidní, a že jej ostatní kluby budou následovat,“ uvedl.

Zatím to tak ale nevypadá. „O zavádění něčeho takového neuvažuji. Stejně si myslím, že náramky nebudou mít efekt, protože mladistvým koupí pití někdo jiný nebo si ho vezmou s sebou v batohu,“ řekl provozovatel Alfy a Arény František Petrželka. Se svými kolegy se shoduje, že nejúčinnější by bylo, kdyby se za pití alkoholu trestali přímo mladiství nebo jejich rodiče. Kromě zmíněných podniků mají s dětským pitím problémy také kluby Parlament, 100Dolla, Klec nebo U Nováků.