V pondělí totiž začala dostavba tribuny za brankou na jižní straně stadionu. Po rekonstrukci se kapacita stadionu zvětší přibližně o 600 míst. Nyní se na tribuny Doosan Areny vejde 11 700 diváků.

„V současnosti probíhají výkopové práce. Příští týden dojde na vývrty pro instalování pilotů," informovala Veronika Krupičková z magistrátního Odboru správy infrastruktury.

Poté přijde na řadu skelet tribuny, který se přistaví k té stávající. Podle Krupičkové ve smlouvě s dodavatelskou firmou stojí, že veškeré práce včetně kolaudace se musí stihnout do konce tohoto roku. „Poprvé na ni fanoušci budou moci usednout už na úvodní zápas jarní části sezony," dodala Krupičková.

Dostavba stadionu by neměla uzavřít místa k sezení za brankou. „Práce budou probíhat s ohledem na domácí zápasy. Tribunu za brankou nechceme zavřít, protože držitelé permanentek tam mají svá místa zarezervována," uklidnil mluvčí FC Viktoria Plzeň Pavel Pillár.

Náklady se vyšplhají na 16 milionů korun. Město jako investor uvolnilo magistrátnímu Odboru správy infrastuktury na dostavbu tribuny peníze z přebytku hospodaření v loňském roce, který dělal 315 milionů korun.

Dostavbou tribuny město vesměs dokončí rozsáhlou rekonstrukci stadionu započatou v roce 2011. Od té doby za více než 300 milionů korun postavilo nové tribuny, osvětlení či zajistilo rozšíření prostoru pro VIP a novináře. „Čekají nás už jen drobné věci, jako je výměna sedaček na hlavní tribuně. Na to dojde zřejmě příští rok," vysvětlil ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký.

Dvě věže v rozích bude totiž stavět na městském stadionu ve své režii klub. Původně je mělo vybudovat město, to ale investici za zhruba 50 milionů korun odpískalo. Fotbalová Viktoria pak slíbila, že pokud klub postoupí v roce 2013 do základní skupiny Ligy mistrů, postaví věže sám na vlastní náklady.

Momentálně se předělává městem připravená projektová dokumentace, aby odpovídala potřebám klubu. Pokud vše dobře půjde včetně nejrůznějších povolení, chce Viktoria začít příští léto stavět. Dvě věže mají sloužit především fotbalové akademii, kterou chce Viktoria v Plzni vybudovat.

Minimálně v jedné z věží plánuje internát a zázemí pro malé fotbalisty, nad kterými chce mít kontrolu.

„Budou mít možnost tady bydlet, celodenně se stravovat, rehabilitovat, studovat," vyjmenoval generální manažer klubu Adolf Šádek.

Tvrdí, že kvalitní zázemí a podmínky pro trénink jsou pro malé fotbalisty stěžejní a na západě běžné. „Chtěli bychom tu mít nepřetržitě pro děti vychovatele, aby byly pod dozorem a dodržovaly řád, chceme si hlídat výjimečné talenty a dát jim šanci," vysvětlil Šádek.

Projekt fotbalových akademií vychází z iniciativy Fotbalové asociace ČR.