Dům je jednou z 25 kulturních památek v centru městské památkové rezervace, vyhlášené v roce 1992. Hrozí mu zřícení. „Od konce 2. světové války je v podstatě neobydlen. My děti jsme do něj lezly a hrály si tam. Poslední majitel bohužel neměl prostředky na jeho údržbu a dům nakonec skončil v exekuční dražbě," říká jeden ze zakladatelů spolku Bart Petr Strádal.

A právě v dražbě spolek dům koupil. Za dva roky, co Turbovnu vlastní, se podařilo pomocí dobrovolnických brigád vyčistit zahradu a interiéry, díky Nadaci VIA a Plzeňskému kraji obnovit zřícenou klenbu v průjezdu, provizorně zastřešit sousední proluku a opravit část krovu. Na jednodušší práce využívá Bart pracovníky poskytnuté Úřadem práce, odborné činnosti přenechává místním firmám.

Statik nicméně zjistil, že narušení sklepů je tak vážné, že domu hrozí zřícení, a je třeba ho co nejdříve zabezpečit. Právě na tyto práce nyní putuje většina peněz, jež spolek vybere. Slouží k tomu také účet veřejné sbírky s číslem 270507717/0300.

„Děláme vše pro to, abychom dům zachránili, bez něj si úterské náměstí nedokážeme představit," dodává předseda spolku Tomáš Kaiser.