Obléknout dres Viktorie Plzeň a zahrát si vedle Pavla Horvátha, Jana Kopice, Jana Beránka či Jana Kovaříka? To je sen snad každého fanouška Viktorie Plzeň.

Dvěma z nich, šestnáctiletému Jan Pěnkavovi a devětačtyřicetiletému Stanislavu Fenclovi, se jejich klukovský sen vyplnil.

V sobotu oba nastoupili za Viktorii Plzeň proti Sokolu Puklice, vítězi soutěže Gambrinus Kopeme za fotbal.

Oběma k tomu pomohlo štěstí, vyhráli totiž první cenu v tombole při vánočním setkání fanoušků Viktorie v Doosan Areně v předloňském a loňském roce. Díky výhře mohli strávit den s hráči Viktorie Plzeň a nastoupit dokonce i v přátelském utkání.

„To jsem si vždycky přál, zahrát si za Viktorku. A jsem moc rád, že se mi to splnilo. Je to úplně něco jiného než se dívat na fotbal z tribuny," svěřil se po utkání v Luční ulici Jan Pěnkava, který se dokázal prosadit v zápase proti Sokolu Puklice i střelecky. K výhře Viktorie 10:3 nad druhým celkem okresního přeboru Jihlavska přispěl hned dvěma brankami, když se málem radoval z hattricku.

Fanoušek Viktorie Plzeň Jan Pěnkava

„Měl jsem šanci dát i třetí gól, škoda, že mi to tam nepadlo," litoval student plzeňského gymnázia v Opavské ulici, který se jinak věnuje florbalu.

„I tak jsem ale velice spokojen, musím především poděkovat svým spoluhráčům za ideální přihrávky," chválil viktoriány střelec, který měl mezi více než půl tisícovkou diváků na hřišti v Luční ulici výraznou diváckou podporu.

„Přišla mě povzbudit půlka třídy a samozřejmě i rodiče," pochvaloval si Honza, který měl na dresu jmenovku Pěnič.

Honza se na hrotu útoku Viktorie střídal hokejovým způsobem se svým starším, kolegou Stanislavem Fenclem, který byl rovněž velice blízko k zápisu do listiny střelců. Jeho střela se ale odrazila od tyče.

„Mířil jsem k tyči, ale bohužel jsem trefil právě ji," litoval po utkání dlouholetý fanoušek Viktorie, který má permanentku na zápasy milovaného klubu už dvanáct let a v polovině letošního roku oslaví padesátiny.

„To, že jsem si zahrál za Viktorku, je takový můj předčasný dárek ke kulatým narozeninám," usmíval se Stanislav Fencl, který pracuje jako seřizovač.

V sobotu se v Luční ulici bavili diváci i samotní aktéři na hřišti. Hodně si to užili i hráči Sokola Puklice, kteří mohli proti Viktorii nastoupili díky prvenství v projektu Gambrinus Kopeme za fotbal.

„Našim klukům se to moc líbilo, byla to paráda. Před tolika diváky jsme ještě nikdy nehráli. Navíc, kdo může říci, že dal Viktorce Plzeň tři góly?" usmíval se Kamil Prchal, prezident Sokola Puklice.

Spokojen byl i Václav Kudrna, manažer projektu Gambrinus Kopeme za fotbal. „Smyslem projektu je přiblížit amatérský a profesionální fotbal. Viktorka k tomu přistoupila skvěle, pro kluky z Puklic to byl obrovský zážitek," uvedl Václav Kudrna.