Vyhlášení soutěže Postav vozítko na elektrický pohon vyhlášené 1. června Fakultou strojní Západočeské univerzity je tu.

Včera dopoledne v Techmanii nakonec zvítězil prototyp elektrického vozidla WM – UX pěti studentů Střední průmyslové školy dopravní v Plzni-Křimicích. Vozítko s modrou karosérií doprovázel i celý sedmičlenný tým v modrých košilích. „Modrá je barva naší školy,“ usmíval se vedoucí týmu Kristián Tichý.

Jejich vozidlo by prý bylo možné využít například pro práce v parcích. Vzadu jde za něj připojit tažné zařízení, zatímco vepředu je prototyp vybaven navijákem.

Na první pohled impozantní vozidlo má za sedačkou i solární panel, který jej může průběžně dobíjet. „Většina dílů na vozidle je originální a vyráběli jsme je sami,“ říká jiný člen týmu Lukáš Pokštefl.

„Vyrobili jsme vlastní laminátovou karoserii,“ říká Lukáš Šimandl, vedoucí týmu ze Střední průmyslové školy strojnické a SOŠ profesora Švejcara v Plzni, který se umístil na druhém místě. „Je to naše dlouhodobá maturitní práce a ještě uvidíme, jak nás ve škole ohodnotí,“ doplňují jeho kolegové Josef Pluhař a Petr Brašna.

Všech pět přihlášených týmů splnilo zadání a jejich vozítka se tak proháněla nejen kolem, ale i uvnitř budovy Techmanie. I proto Josef Formánek z pořádající fakulty prohlásil: „Pro mě v této soutěži není poražených!“
Složité to měla i porota. „Rozhodování bylo velmi těžké,“ nechala se slyšet její předsedkyně Václava Lašová ze strojní fakulty.

Úspěšná účast v této soutěži bude podle Formánka kladně zhodnocena i při přijímacím řízení na fakultu.

Ta už také vyhlásila na příští rok druhý ročník soutěže.