„Nezastavěný pozemek v centru města nechce nikdo," shodli se právníci společnosti Amádeus s právníky města Plzně, kteří se ve středu opět setkali u plzeňského soudu. Byl to však jediný okamžik, kdy obě strany našly společnou řeč.

Společnost Amádeus chtěla v místě po bývalém Domu kultury Inwest postavit obří obchodní centrum. Plzeňané je v roce 2013 odmítli v referendu. Zástupci Amádea stále trvají na tom, že město Plzeň zmařilo jejich projekt. Žalobou se domáhají zaplacení více než 1,8 miliardy korun. Zástupci města naopak tvrdí, že žaloba je nedůvodná a soud by ji měl zamítnout.

V kauze, kterou soud začal rozplétat loni na podzim, bylo ve středu skončeno důkazní řízení a v květnu by již měl padnout konečný verdikt.

Předjímat rozhodnutí je zatím předčasné. Před soudem však zazněla zásadní informace. „Z doposud provedených důkazů vyplývá, že žalobci (Amádeus) se zatím nepodařilo prokázat, že by se vůči němu žalovaný (město Plzeň) dopustil protiprávního jednání," pronesl během hodnocení důkazů soudce Lukáš Ludvík.

Po skončení jednání to dále okomentoval: „Je to předběžný závěr soudu po provedení veškerého a poměrně obsáhlého dokazování. Bližší podrobnosti se veřejnost samozřejmě dozví z odůvodnění případného rozhodnutí soudu," vysvětlil soudce.

Smír? Jen těžko

Ve hře je stále možnost, že by se do té doby mohly obě strany dohodnout mimosoudně. Po středečním jednání je však tato varianta velice nepravděpodobná.

Společnost Amádeus totiž ještě před Vánoci zažádala o nové stavební povolení s tím, že přichází se změněným projektem, který je menší než původní a splňuje podle ní i všechny nutné normy a právní předpisy. Město se však k němu postavilo dosti rezervovaně a stále trvá na tom, že ani nově předložený projekt dané podmínky nesplňuje.

„Je pochopitelné, že město má zájem regulovat to, co bude postaveno na jeho území," uvedl právní zástupce města s tím, že nelze jen tak vzít původní projekt, zmenšit jej a pokračovat.

„Pokud by regulační podmínky splněny byly, město by projektu nebránilo. Tak tomu ale není," zaznělo dále z úst právního zástupce města.

Smír nevidí ani samotný soud. „O nějaké smírné řešení jsem se snažil už na počátku přípravného jednání. K tomu ale nedošlo, takže v řízení bylo pokračováno a pokračováno je doposud," řekl soudce Ludvík, který se ve středu na nový projekt tázal zainteresovaných stran. „Záleží jen na vůli stran, zda budou ochotny spolu jednat a zda budou chtít najít společný výsledek," pronesl dále soudce.

I kdyby dnes strany dospěly k dohodě a našly společné řešení např. v pokračování projektu, otázka finančního odškodnění by však stále visela ve vzduchu. Společnost Amádeus, která trvá na tom, že ji město poškodilo, by ovšem zřejmě nárokovala nižší částku než nyní.