Výčepní piva, ležáky, množství ochucených piv, vícestupňové speciály, piva typu ale, stout či IPA… Podtrženo sečteno, více než dvě stě druhů čepovaných piv od sedmi desítek prodejců z Česka, Slovenska i ze zahraničí a tisíce pilných degustátorů. Tak vypadal ve zkratce sedmý ročník festivalu malých pivovarů Slunce ve skle, který se v sobotu konal v samém srdci plzeňských Černic.

I přesto, že se nad tamější návsí několikrát přehnal déšť, lidi to od návštěvy festivalu, který magazín Finantial Times zařadil mezi pět nejlepších pivních festivalů v Evropě, neodradilo.

„Jsem rád, že si k nám tolik lidí našlo cestu. Odhaduji, že návštěvnost bude podobná jako v loňském roce, kdy na festival zavítalo na osm tisíc lidí," nechal se slyšet Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr, který akci pořádal.

Dají o sobě vědět

Možnost ochutnat nová piva je podle něj hlavním smyslem akce. „Letos se tady prezentuje čtrnáct úplných nováčků. Pro ně je to skvělá možnost, jak o sobě dát vědět. Lidé tady mají vše na jednom místě," uvedl Míč.

Festival takového charakteru jako v Černicích lidé nikde jinde nenavštíví. „Dalo by se říci, že podobná akce se koná na Pražském hradě. Zatím tedy byla dvakrát. Jedná se též o festival malých pivovarů, který pořádá Svaz minipivovarů Čech a Moravy, jež také celou akci hradí. Účastnit se ale mohou pouze pivovary, které jsou členy svazu. Na náš festival naopak mají přístup i minipivovary, které ve svazu nejsou. Když si vezmeme, že minipivovarů je dnes v tuzemsku mezi 250 a 280 a ve svazu jich je kolem osmdesáti, tak u nás mají možnost prezentovat se i ty, které stojí mimo," vysvětlil Míč.

To, že v Česku vznikají stále další a další malé pivovary, přisuzuje poptávce. „Vyvolal to zájem a troufnu si říct, že i tlak milovníků piv, kteří hledali něco trochu jiného," je přesvědčený.

Je třeba mít kvalitní sládky…

Rostoucí počet pivovarů vnímá jako přínos. „Zatím je to dobře. Malý pivovar je flexibilnější nežli velký průmyslový podnik, který musí svým zákazníkům dodávat standardně velké objemy piva. Minipivovar může v podstatě každý den vařit jiné pivo. Jeho nabídka tudíž může být pestřejší. Ovšem je třeba si přiznat, že na druhou stranu tu hrozí nebezpečí, že za tím obrovským množstvím piv, která vznikají v poslední době, nemusí stát kvalitní sládci, kteří by měli mít patřičné vzdělání a praxi. A pak se může stát, že se objeví pivovary, které nenabídnou ta nejlepší piva a skončí to tak, že se zavřou," vysvětlil Míč.

V Černicích byl v sobotu zájem hlavně o speciály. „Zatím jsem měl třináctku, šestnáctku a teď mám polotmavou sedmnáctku a ta je opravdu vynikající," řekl nám Jan Němec, který na festival přijel s partou kamarádů z Prahy. Piva ochutnávali z decilitrových skleniček vyrobených přímo pro tento festival.

Vítězné pivo

Návštěvníci akce též hlasovali pro nejlepší pivo. Nakonec se shodli se na sedmnáctistupňovém pivu typu IPA s originálním názvem Tlustý netopýr z pivovaru Antoš ve Sklaném.

Organizátoři už nyní připravují osmý ročník, který se bude konat 19. září 2015.