„Bude to pět hlavních směrů, do kterých se zapojí Plzeňané, studenti, školy. Ať lidé ukáží, co tady umějí. Plzeň má výhodu, že má dostatečně velké náměstí, počítáme s asi 15 tisíci lidmi na náměstí a dalšími až 25 tisíci v jeho okolí," řekl Petr Forman.

Další výjimečnou akcí bude hra nových plzeňských zvonů. „To, že se v Plzni lidé sami skládají na zvony, je nádherný příběh. Zahájení bude trvat asi půl hodiny, pak budou zvony poprvé zvonit," připomněl Forman.

Velkou atrakcí bude v příštích měsících například cirkus na náměstí, slet sokolů nebo obří loutky v ulicích. „To opravdu musíte vidět, nikdy nebyly ve východní Evropě, nejdál v Berlíně," podotkl Forman.

Plzeňský projekt EHMK prošel podle ředitele společnosti Plzeň 2015 Jiřího Suchánka škrty, protože původně byl ´velikášský´, nyní se přesouvá do produkční fáze. „Posouváme se, provedli jsme stabilizaci rozpočtu, škrty v marketingové i programové části. Sháníme i další peníze u firem a ministerstva kultury," uvedl ředitel Plzně 2015 Jiří Suchánek s tím, že k řadě věcí už je uzavřena smlouva, v září se spustí první část marketingové kampaně cílící na Plzeňany. Jejím úkolem je, aby všichni porozuměli programu. „Kampaň bude hezká, chytrá, vtipná a bude fungovat. Pak půjdeme na celou ČR," uvedl Suchánek. Z programu zatím společnost odtaj-ňuje jen střípky, a to vzhledem k rozjednaným smlouvám, jichž se musí uzavřít na 200.

Program pro klíčový rok 2015 tvoří osm vlajkových projektů za 70 milionů korun, 14 hlavních za 66,5 milionu Kč a 60 partnerských projektů za 31 milionů korun.

Primátor ve čtvrtek oznámil, že Evropská komise doporučila udělit Plzni 1,5 milionu eur jako Cenu Meliny Mercourri.