Dosvědčují to data z regionálních meteostanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Mnohé z nich zimu tak teplou a tak chudou na srážky ještě nikdy v historii nezaznamenaly.

Například na stanici v Plzni-Bolevci, kde počasí sledují od roku 1970, je letošní zimní úhrn srážek 29 mm absolutním minimem. Zvlášť působivý rozdíl to je v porovnání se zimami z předchozích let, kdy od prosince do února (meteorologická zima) spadlo vždy nad 100 mm srážek. Letos bylo spadlého deště a sněhu méně, zhruba čtvrtina.

Zima patří k nejteplejším za posledních sto let

„Letošní zima byla skutečně výjimečná. I na stanicích, kde se měří déle než sto let, například v Klatovech," řekl Karel Sklenář z oddělení klimatologie a meteorologie ČHMÚ. Teplejší zimu než letos měli v Klatovech za uplynulých sto let jen třikrát, v letech 1975, 2007 a 2008.

Nejvíc rozmrzelí z letošní zimy jsou na horách. Na šumavském Špičáku napadlo během letošní zimy jen 89 centimetrů sněhu a celková výška přírodní sněhové pokrývky nebyla vyšší než 35 cm. To je zoufale málo v porovnání s meteorologickým normálem, podle něhož má být celkový zimní úhrn sněhu na Špičáku přes dva metry.

Horší sezonu měli lyžaři za uplynulé půlstoletí podle údajů meteorologů pouze jednou, na přelomu let 1971 a 1972.

Meteorologové zvou veřejnost

Data nejen o letošní zimě budou meteorologové prezentovat veřejnosti zítra při Dni otevřených dveří. „V našem sídle v Mozartově ulici v Plzni od 9 do 14 hodin si zájemci budou moci prohlédnout zázemí předpovědního pracoviště, připraveny budou exkurze a odborné přednášky o počasí," zve ředitel plzeňské pobočky ČHMÚ Jiří Hostýnek.