Nadace Partnerství nabízí prostřednictvím programu Na zelenou 70 tisíc korun na zpracování dopravní studie v okolí škol i na cyklovýlety.

„Během školního projektu spolupracují s dětmi kromě pedagogů také dopravní inženýři, policisté a další odborníci," vysvětluje koordinátorka Nadace Partnerství Barbora Kolárová. Děti se díky programu seznámí s bezpečností silničního provozu, naučí se diskutovat s odborníky a policisty i prosazovat svůj názor při jednání s úřady.

Hlavními výsledky programu jsou odborná dopravní studie a takzvaný školní plán mobility. Při tvorbě dopravní studie děti projdou okolí školy, zmapují nebezpečná místa a poznatky předají ke zpracování odborníkům. Z toho pak vzejde dokument s návrhy konkrétních opatření, který žáci s žádostí o realizaci předloží obci. Plán mobility vypracují žáci na konci projektu. Jde o dlouhodobou strategii na podporu šetrné a zdravé dopravy dětí a zaměstnanců.

Program Na zelenou si však školy mohou přizpůsobit podle svých potřeb. Peníze totiž slouží i na doprovodné akce nebo nákup prostředků na podporu bezpečné a zdravé dopravy. „Velký zájem je o pořádání cyklovýletů, výtvarných a znalostních soutěží, pořízení kol, cyklistického vybavení nebo přístřešků na kola," dodává Barbora Kolárová.

Vloni nadace mezi školy rozdělila přes milion korun. Letošní závěrka přihlášek je 
1. března.