Odbor hygieny dětí a mládeže zkontroloval více než 90 procent školních jídelen. „Navštívili jsme jich celkem 377," potvrdila ředitelka odboru Petra Langová. A výsledek? Z hlediska čistoty v kuchyních hygienici zjistili u pětiny zkontrolovaných zařízení nedodržení osobní a provozní hygieny. „V kuchyních školních jídelen jsme řešili závady ve skladování potravin, zamrazování masa bez uvedení konkrétního postupu, papírové proložky od vajec v kuchyních, chybějící jednorázové ručníky a podobně," vyjmenovala Langová. Většinou se však jednalo pouze o drobné prohřešky.
Co se týče obsahu soli v pokrmech, hygienici odebrali 95 obědů určených pro žáka 1. stupně základní školy. „Většina školních jídelen překračuje doporučenou dávku soli. Snižování soli je však dlouhodobá záležitost, musí být mírné a postupné s ohledem na nastavení vnímání slané chuti celou společností a hlavně dětí, jinak by mohlo dojít k odlivů strávníků," uvedla Langová.
I přes zjištěné nedostatky se však úroveň školních jídelen v poslední době velmi zvýšila. „Výsledky jsou o dost lepší než dříve," pochválila ředitelka.
Čtěte také: Desetitisíce lidí budou letos měnit řidičáky, koncem roku se čeká nápor