„Po vyřešení duplicit byly přijaty všechny děti, kterým budou do konce prázdnin tři roky. V některých mateřských školkách i děti mladší," uvedla vedoucí magistrátního odboru školství Eva Prokopová s tím, že ne všichni zájemci ovšem našli místo ve školkách, o něž měli primární zájem.

Už několik měsíců je dokončena přístavba 54. mateřské školy na Doubravce, včera byla slavnostně otevřena v sousedství plaveckého bazénu na Slovanech budova nové školky, jež zde jako montovaná dřevostavba vyrostla za necelých pět měsíců. K dodatečnému červencovému zápisu zde přišlo 81 dětí, přijato jich bylo 78.

Práce stále probíhají na nové mateřince v Černicích. Ta díky nové budově mohla během zápisu přijmout o čtyřicet dětí více než v předchozím roce. Rodiče ovšem museli počítat s tím, že školka zřejmě začne fungovat až během září. „Na třetího září je naplánovaná kolaudace, po ní začne stěhování," přiblížila ředitelka Věra Šimečková s tím, že dětem se školka otevře 22. září. O dva dny dříve si ji budou moci s rodiči přijít prohlédnout.

O navýšení kapacity a s tím spojenou dotaci ministerstvo školství prostřednictvím městské správy žádá také šestý plzeňský obvod Litice. „Stávající kapacita mateřské školy je 72 dětí. Jejím rozšířením by se zvýšila o dalších 20 míst. Předpokládaný objem nákladů projektu přístavby je 6,5 milionu korun včetně DPH," uvedl ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký.

Kromě školek zřizovaných městem přibývá i soukromých zařízení, která se zaměřují na hlídání a výuku dětí. Podle magistrátního webu jich v Plzni funguje už dvacet, další tři zahájí svoji činnost od září. Je mezi nimi Lesní školka Medvíďata u Seneckého rybníku v Bolevci, ekologicky zaměřená školka Na dvorku v Koterově a první česko-německá školka Junikorn na Lochotíně.