Jeden z nejstarších kousků, který se v chystaném sborníku objeví, je snímek matky s kočárkem z roku 1956, jež se s dcerou vydala na procházku. „Tehdy mi bylo asi osm měsíců. Rodiče se v té době přestěhovali z Nepomucka do Plzně, protože tatínek Jaroslav, který fotku pořídil, byl stavař a mimo jiné se podílel také na stavbě školy," vyprávěla Helena Vostracká rozená Poutníková. Malá Helena vyrůstala v těsné blízkosti školy. „Ve stejné době vyrůstaly v místě i tři bytovky. Jinak ale všude kolem byla ještě pole a volná prostranství. Jako malí jsme s kamarády na nedalekém kopci sáňkovali a lyžovali," řekla Plzeňanka.

Šestiletá Helena pak nastoupila právě na 2. základní školu ve Schwarzově ulici, k čemuž se vztahují její další zážitky. „Rodiče pracovali ještě v sobotu, takže mimo vyučování jsme mnoho času trávili v družině. Dá se říct, že to byl takový náš druhý domov, alespoň na prvním stupni. Na toto období mám opravdu hezké vzpomínky. Učitelé byli akční, pořádali různé olympiády, soutěže a další akce," vyjmenovala žena, která se dodnes velmi ráda na školu vrací.

Snímek z lyžařského výcviku na Špičáku.Naposledy se tady zastavila nedávno, když ji kontaktovala Marie Vavřičková, která má na starosti tvorbu almanachu. „Ptala se mě, jestli bych doma nenašla dobové fotografie. Prohledala jsem rodinná alba a nějaké kousky objevila. Mám i snímky, které vznikaly od první do deváté třídy," řekla bývalá žákyně.

Kromě Vostracké přinesly do školy fotografie desítky dalších lidí. „Někteří k nim připojili i krátký příběh nebo osobní poděkování, což nás samozřejmě těší," uvedla Vavřičková, jež působí na škole jako ekonomka a účetní. Připravovaný almanach k 60. výročí školy také nastíní nejzajímavější střípky z její historie.

Hlavní program je přichystán na 10. května. „Pozvali jsme bývalé pedagogy. Doufáme, že některé ročníky si udělají sraz v tento datum. Budeme hlavně vzpomínat. Moderovat akci budou naši někdejší žáci Jiří Hlobil a Petr Jančařík společně se současnými žáky," uzavřela Vavřičková.