Může si základní škola zřízená a provozovaná městem dovolit pořízení golfového trenažéru za skoro milion korun? Jde taková investice ještě zařadit mezi nutné k základnímu vzdělání, nebo je to vysoký nadstandard?

Na posledním jednání městského zastupitelstva se k tomu strhla debata. Zastupitelé za TOP 09 kritizovali, že město škole povolilo převedení asi 600 tisíc korun ´provozních´ peněz na investici právě do golfového trenažéru. „Kolik dětí to bude vy-užívat, deset?" ptala se zastupitelka za TOP 09 Ilona Jehličková. Přidal se i její kolega Tomáš Jílek. „Je to věc, která nemá s výukou nic společného," prohlásil Jílek.

Golfový simulátor za 880 tisíc korun bez DPH si chce pořídit 25. základní škola ve Chválenické ulici v Plzni, která je sportovně zaměřená zejména na badminton, basketbal a jako jediná v ČR také na golf.

Sehnali sponzory

Ředitel školy Petr Pavel tvrdí, že od města vlastně žádné peníze na trenažer nepožaduje. „Asi polovinu jsme sami sehnali od sponzorů, například od ČEZ jsme získali 200 tisíc Kč. Další peníze jsme byli schopni ušetřit na vlastních provozních výdajích a šlo nám jen o to, aby je magistrát povolil použít jako investici. Proč bychom měli být trestáni za to, že dokážeme ušetřit a snažíme se vydělat si například pronájmy tělocvičny, za hodně dětí v družině nebo za kroužky včetně golfového?" ptá se ředitel.

Právě převod ušetřených peněz je ale terčem kritiky. „Jak může škola ušetřit 600 tisíc korun? Buď je chyba v rozpočtování školy nebo v prioritách," prohlásil Jílek. Vedoucí magistrátního odboru školství Helena Prokopová uvedla, že právě sponzorský dar 200 tisíc korun byl důvodem, proč magistrát nákup trenažéru podpořil. „Jinak by škola o tyto peníze přišla," vysvětlila Prokopová.

O sportovně zaměřenou školu ve Chválenické ulici je mezi rodiči tak velký zájem, že při zápisech před ní stojí dlouhá fronta. „Rodiče tuto školu vyhledávají a ani se tam všichni zájemci nevejdou. Žádné problémy s výukou tu nejsou," potvrdila radní pro školství Irena Rottová (ODS) na výtku, že škola se má především starat o výuku a ne vyvíjet nadměrné aktivity kolem výdělečné činnosti. Proti tomu se ředitel ohrazuje. „My se staráme hlavně o výuku. Navíc ale máme přes 20 medailí z různých mistrovství republiky," dodává Pavel.

Hrát chtějí světově

Podle něj bude golfový trenažér součástí multifunkčního sportovního výukového centra ve škole. „Nebude sloužit deseti, ale všem 901 žákům školy. Využijí ho i tělesně postižení, kteří mohou být ve sportovní třídě právě proto, že je zaměřená na golf," dodal ředitel. Trenažér bude propojen přes internet s jinými zařízeními, z Plzně tak budou moci hrát mladí golfisté s kýmkoliv na světě.