Marie Skolková a Libor Vopat jsou členy Svazu výrobců skla a bižuterie. Takzvaná benátská zrcadla jsou jejich specialita. Navázali na starou českou tradici broušených a především postříbřených zrcadel. „Výstava, kterou právě teď v bavorském Laufu máme, je složená ze zrcadel a také ze zrcadlových obrazů, které dělám," říká Marie Skolková.

Výstava připomíná letošní výročí 700 let Karla IV., který v Laufu nechal roku 1356 vystavět hrad. „Je to vlastně jeho poslední český hrad. Průvodci si u nás objednali pamětní desku Karla IV. a výstavu se s tím hodilo spojit," podotýká Libor Vopat.

Němečtí návštěvníci – laici i odborníci – prý oceňují hlavně stříbření zrcadel. „Oni by to tak chtěli umět, ale neumí. To jsou roky praxe," směje se Marie Skolková.

benátské zrcadlo, specialita ateliéru SKLEO.

Práci mají skláři rozdělenou podle očekávání – Marie Skolková navrhuje a na starost má ty jemnější úkony, Libor Vopat ty, při nichž je zapotřebí větší síly.

Stejně jako zrcadla, obrazy a vitráže je ale baví dělat nejrůznější ocenění a trofeje. Na kontě mají například ceny pro sportovce, pro soutěž Stavba roku, pro mistrovství v kouření dýmek, pro potravinářské výrobky nejdůvěryhodnějších značek…

Se skláři už deset let spolupracuje Nadace 700 města Plzně – ateliér pro ni vyrábí ocenění, která každoročně udílí na plesech. Příští pátek 12. února tomu v Měšťanské besedě nebude jinak. „Oceníme dva kulturní projekty roku 2015 – výstavu Gottfrieda Lindauera a Světový pohár v kolové, dále vítěze soutěže Plzeňský Orfeus a také naše partnery," říká ředitelka nadace Alena Kozáková a uznale dodává: „A musím říct, že lidé, kteří ceny dostanou, je potom mají opravdu vystavené. Líbí se jim."