„Z důvodu vyčerpání plánované kapacity skládky bude dne 30.4.2017 ukončen příjem odpadů a skládka Chotíkov bude uzavřena,“ oznámila městská společnost Plzeňská teplárenská (PT), která skládku provozuje, na svém webu.

Podle mluvčí PT Petry Siegerové přijíždí na skládku v průměru asi 20 nákladních aut s odpadem denně, což znamená zhruba 100 tun odpadu. „Asi 65% odpadu tvoří směsný komunální odpad,“ řekla Siegerová. Ten se před skládkováním už nijak netřídí, pod zem tedy jde například sklo nebo plasty. Záleží na tom, co lidé vyhodí do popelnic. Pokud sami třídí odpad do barevných popelnic, na skládku se nedostane. Co ale vyhodí do klasických popelnic, skončí na skládce nebo ve spalovně bez dalšího vytřídění.

Spalovna odpadu v Chotíkově u Plzně
Spalovna u Chotíkova slavnostně najela do zkušebního provozu

Právě spalovna má nahradit skládkování odpadu. Zajímavé je, že zatímco pod zem je možné ukládat 205 druhů odpadů, spalovat se smí jen 24 druhů. Vyloučena je například stavební suť. „Tu by měli lidé odkládat do sběrných dvorů,“ dodala Siegerová. Zatímco veškerý komunální odpad z Plzně od fyzických osob sváží ke spalování městská firma Čistá Plzeň, firmy si mohou vybrat. Buď mohou odpad prostřednictvím svozových společností odvážet rovněž do spalovny, nebo mohou použít skládku, nejčastěji Vysoká na jižním Plzeňsku nebo v Rokycanech.

Siegerová uvádí, že spalování je vyjde levněji než skládkování. „Je tam nastavena konkurenceschopná cena tak, aby se podporovalo ekologické spalování. Od roku 2024 se má podle nového zákona o odpadech skládkování omezit a tím pádem podstatně zdražit,“ dodala.

Ilustrační foto.
Velikonoce na silnicích: Vysoká rychlost i alkohol za volantem

Spalovnu postavila PT za více než dvě miliardy korun, výstavba byla zahájena v srpnu 2013. Denně spálí až 300 tu odpadu. I když jede na plný výkon, nemá pravomocné stavební povolení, které jí už potřetí sebral na popud ekologických aktivistů soud. Podobné je to i s územním rozhodnutím.

Podle generálního ředitele PT Tomáše Drápely jde o administrativní potíž a ne technickou. Podle ekologických aktivistů, kteří na spalovnu podávají žaloby, porušuje teplárna i úřady, které jí potřebná razítka vydávají, zákony.

Skládka Chotíkov Končí k 30. 4. 2017, její kapacita je zcela naplněna.
Od roku 2004 se na ní navezlo přibližně 300 tisíc tun odpadu.
Denně sem přiváží v průměru 20 nákladních aut cca 100 tun odpadu.
Náhradou za skládkování je spalování odpadu v Chotíkově ve spalovně, která denně zlikviduje až 300 tun odpadu.
Zatímco skladovat se může 205 druhů odpadu, spalovat jen 24 druhů.