Tedy alespoň co se týče prostoru, po dvou letech na náměstí Republiky se letošní představení odehrají v Proluce. A to nejen letošní novinka – Pes baskervillský, ale také loňský Lhář s Romanem Zachem v hlavní roli.

„Chtěli jsme změnit prostor, náměstí už nám přišlo trochu vytěžené. Proluka je jedno z nejlepších míst a věříme, že tu budou fungovat obě představení," říká umělecký ředitel Divadelního léta Vilém Dubnička o místu, kde v roce 2008 režíroval Molièrova Dona Juana.

Je to vůbec poprvé, co se repríza představení nebude hrát na stejném místě jako předchozí rok. „I pro diváky bude jistě zajímavé vidět Lháře v jiných prostorech," dodal Dubnička. Ten se v letošní novince, dramatizaci románu od Arthura Conana Doyla, objeví jako herec, režírovat bude Petr Svojtka, o něhož Dubnička usiloval téměř od začátku. „Je progresivní, nápaditý, pestrý, ale taky hodně zaneprázdněný. Až loni mi napsal textovku: Příští rok můžu, chcete mě? Neváhal jsem," směje se plzeňský režisér a herec.

Kdo bude hlavní hereckou hvězdou detektivní komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor, zlý pes!, zatím organizátoři prozradit nechtějí s tím, že se obsazení stále řeší.

Už před Vánoci bylo možné koupit dárkový voucher na nové představení, celkem se jich prodalo 212. „Zájem nás překvapil, lidé si je koupili, aniž by tušili, jaký titul uvedeme," říká ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová. Držitelé voucheru je mohou nyní vyměnit za vstupenky, jako první si tak vybírají datum představení a místo v hledišti. Oficiální předprodej vstupenek začíná 1. dubna.

Premiéra Psa baskervillského se uskuteční v neděli 28. června, inscenaci pak do 9. července čeká celkem 10 repríz. Od 12. do 18. července se do Plzně vrátí komedie Carla Goldoniho Lhář.