Počet soutěžících obcí z regionu je slušný – letos soutěží o osm vesnic více než vloni, nicméně rekordní číslo z roku 2010, kdy se zapojilo devětadvacet obcí, pokořeno nebylo.

Během května a června budou obce navštěvovat krajští komisaři. Například v severoplzeňských Nečtinách se budou mít jistě na co dívat – obec se přihlásila po deseti letech od vítězství. „Bylo to společné rozhodnutí. Myslíme, že můžeme zaujmout tím, jak se Nečtiny změnily od roku 2002, kdy jsme získali Zlatou stuhu," řekl starosta Jiří Křemenák.

Jako pomyslný trumf v rukávu by mohlo Nečtinským posloužit také nové Regionální muzeum, které se chystají otevřít koncem června v objektu zrekonstruovaného bývalého zájezdního hostince.

Štěstí v soutěži letos zkouší také jihoplzeňské Kasejovice, Vesnici roku 2006, jimž se zadařilo i vloni – získaly Bílou stuhu za činnost mládeže, a tím pádem také šestisettisícovou dotaci na opravu návsi v Řesanicích. „Náves je hezká, ale komunikace na ní je plná výtluků. Původně jsme ji chtěli opravovat už v loňském roce," konstatovala kasejovická starostka Marie Čápová.

I mezi dalšími soutěžícími z Plzeňska lze najít ostřílené obce, jako jsou Dobříč (Oranžová stuha z roku 2009), Hněvnice (Zelená stuha z roku 2008), Kozojedy (Modrá stuha z let 2003 a 2006).

Soutěž Vesnice roku je v rámci Programu obnovy venkova vyhlašována pravidelně od roku 1995. „Jejím cílem je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, upozornit širokou veřejnost na význam venkova i snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů," tvrdí Marek Ženkl z Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

A jaký je harmonogram akce? „V červenci a srpnu se budou konat vyhodnocení všech krajských kol a předávání cen, ve dnech 2. až 8. září se uskuteční hodnocení celostátního kola, v němž se utkají krajští vítězové. Vítěz a nositel titulu Vesnice roku 2012 pak bude vyhlášen 15. září na Mezinárodním dětském folklorním festivalu Písní a tancem v Luhačovicích," dodal Ženkl.

Plzeňský kraj

Do letošního ročníku Vesnice
roku se přihlásilo 25 obcí.

Domažlice: Luženičky
Klatovy: Bolešiny, Dešenice, Hamry, Plánice, Strážov, Velký Bor
Plzeň-jih: Kasejovice, Soběkury
Plzeň-město: Tymákov

Plzeň-sever: Dobříč, Hněvnice, Hromnice, Kozojedy, Nečtiny, Úherce, Zahrádka, Žihle
Rokycany: Břasy, Němčovice
Tachov: Broumov, Konstantinovy Lázně, Kostelec, Lom u Tachova, Zadní Chodov