Po pěti hodinách pátrání ho zcela vyčerpaného nalezli borští policisté. Karel Krosnař a David Mayer proto v úterý obdrželi od města ocenění za mimořádný čin. Z rukou plzeňského primátora přijalo na radnici pamětní plakety dalších třináct hrdinů z řad hasičů, záchranářů i policistů.

Důchodce 31. července letošního roku zamířil vlakem z Prahy na západ Čech, na Valchu už ale nedorazil. Jeho syn prožívající obavy tedy kontaktoval tísňovou linku a v odpoledních hodinách se rozjela pátrací akce. Několikahodinové hledání ztraceného muže bylo neúspěšné ještě v době, kdy nastupovali na směnu Krosnař a Mayer. Následně se důchodce ozval mobilním telefonem a uvedl, že se ztratil poblíž Valchy. „Dotyčný byl zmatený, řekl, že je v nějaké vodě, nicméně právě v této oblasti je zhruba pět šest takových míst," podotkl Mayer. Policisté z toho důvodu ještě rozšířili pátrání.

Senior uvázl v bažině, kde se kdysi nacházel rybník Latišov. Okolí bylo tou dobou zarostlé vysokou trávou. Důchodce byl po pás zaklíněný v mokřadech a postupně mu docházely síly. Po pěti hodinách ho Krosnař a Mayer nalezli. „Protože se jednalo o staršího muže, neměl takovou sílu se z bažiny dostat. Byl na tom zdravotně i psychicky špatně," popsal tehdejší situaci Krosnař. Zatímco on volal záchranku, jeho kolega vytahoval uvězněného, až ho dostal bezpečně na nedalekou cestu. Těžko odhadovat, jak by celá událost dopadla, kdyby dvojice dorazila k muži později.

Zmiňovaní policisté byli za tento mimořádný čin v úterý na plzeňské radnici oceněni. Z rukou Martina Zrzaveckého dostali pamětní plakety. „Vážíme si toho, spousta kolegů udělala něco podobného a ocenění nedostala, proto teď myslíme i na ně," uzavřel Mayer. Primátor udělil celkem sedm mimořádných ocenění, v nichž figurovalo dohromady patnáct hrdinů z řad policistů, hasičů i záchranářů.