Za doprovodu tahací harmoniky do trávy postupně zakrojila své kosy pětice mužů. „Tráva, kterou jsme sekali, už byla hodně vysoká a položená. To už je opravdu sekání pro machry," okomentoval stav sekaného porostu vítěz netradičního klání Václav Červený z Ejpovic.

Ani těchto obtížných podmínek se však nezalekla jeho sedmiletá dcera Mášenka, která se po vzoru dospělých mužů pustila do nelítostného boje s přerostlou trávou.

„Před sedmi lety jsem se o akci dozvěděl z plakátu. Tehdy jsem doma sebral kosy a prostě přijel," říká hospodář Červený, který se doma s kosou ohání obden. Díky svému pravidelnému tréninku tak byl mezi soupeři od začátku favoritem.

„Je to hezká podívaná, když to někdo takhle umí," okomentovala výkony sekáčů přihlížející Romana Tomášová, která se po krátké instruktáži sama chopila kosy.

Přestože je trávu ideální sekat hned zrána, když padne rosa, sekáči si svou práci ztížili a s ohledem na publikum se sešli se až ve dvě hodiny odpoledne. Kromě svistotu míhajících se kos tak na louce často zněly i brousky, jimž si muži ladili formu svých nástrojů.

„Cílem akce je oživit činnost, která byla pro naše předky zcela přirozená," říká organizátor soutěže Petr Novák, který se taktéž tradičního nástroje rád chopí. „Je to zdravý pohyb. Navíc se při něm posilují břišní svaly," dodává s úsměvem Novák.

Více než o nelítostné soutěžní klání se ale jednalo hlavně o přátelské setkání lidí se stejným zájem. To doprovázelo posezení na louce s tradičním občerstvením, nechyběly škvarkové placky nebo melta připravená podle původního receptu našich babiček.

Nováčky kosení příliš nenadchlo. „Trávu bych takhle sekat nechtěl," říká Ondřej Tomáš, který si kosení trávy na akci vyzkoušel poprvé.