VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař: Dobrý štrúdl a hlavně těsto, to je věda!

Nebílovy - Velké soutěžní klání o nejlepší štrúdl proběhne už v neděli od třinácti hodin na zámku v Nebílovech na jižním Plzeňsku v rámci historicky prvních Slavností jablek.

26.9.2009
SDÍLEJ:

Pavel ParlasFoto: DENÍK/Gery Weschke

Upéct jeden z nejoblíbenější českých moučníků je ale podle šéfkuchaře Pavla Parlase docela těžké.

Jaká jablka bychom měli do štrúdlu použít?
O jablka jde až ve druhé řadě. Základem toho, aby byl štrúdl skutečně dobrý, je těsto. Takže pokud jste zvyklí koupit v supermarketu balíček listového a rozválet ho, nikdy mít dobrý štrúdl nebudete, protože takové těsto nestojí za nic!

Z jakého těsta se tedy opravdu dobrý štrúdl připravuje?
Pravý vídeňský štrúdl se dělá z těsta listového, ale ne z toho, jaké se u nás velkokapacitně vyrábí. Do těsta totiž musí přijít máslo. Bez másla těsto nevyběhne do vrstev čili do „listů“, a to ani kdybyste před troubou poklekli a pomodlili se…

Jakých chyb se hospodyňky při přípravě štrúdlu nejčastěji dopouštějí?
To je různé. Někdo třeba sype do štrúdlu strouhanku, aniž by ji předtím osmahl na másle, někdo prostě na rozválený plát těsta nastrouhá jablka, přesype je cukrem a končí. Jedna moje příbuzná dokonce jablka ještě lehce kropila octem. Z toho jsem měl málem infarkt!

Prozradíte návod na zaručeně skvělý výsledek?
Skvělý výsledek vám nikdo nikdy nezaručí, ale pravidel je několik. Strouhanku osmahnout nejprve na másle, pak v míse promíchat se skořicí, hnědým cukrem a jablky, aby se chuť ingrediencí provázala. Jablka nestrouhejte na jemno, jinak budete mít místo závinu placku. Mnohem lépe drží závin tvar, pokud jablka a podotýkám, že čím kyselejší, tím lepší, nakrájíte na velmi tenoučké plátky. Žádné rozinky, žádné ořechy. Pak zavineme do těsta, kde platí jedna zásadní rada – na kilo mouky použijeme 600 gramů másla a připravíme si ho den předem. Potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme jednu hodinu. Podotýkám, že štrúdl se má servírovat teplý, lehce posypaný práškovým cukrem a s kopečkem šlehačky.

Vyberte ten nejlepší štrúdl
V průběhu příštího týdne vám na ww.plzensky.denik.cz/strudl přineseme recepty, které budou zítra odpoledne představeny soutěžní porotě na nebílovských Slavnostech jablek. Můžete z nich čerpat nejen inspiraci, ale i hlasovat pro nejlepší recept.

Autor: Gerald Weschke

26.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bednění, pod nímž se skrývá socha sv. Jiří.

Socha chátrá, 30 let je schovaná

Ilustrační foto.

Dvě problémové školy v kraji

AKTUALIZOVÁNO

Po brutální vraždě bezdomovce na Roudné zůstala ve stanu kaluž krve

Plzeň - Sobotní hádka dvou bezdomovců na Roudné skončila vraždou. Pachatel se po hrůzném činu šel udat.  

Ráj gladiol. Jaroslava má na zahradě přes 200 druhů

Žinkovy - Kdybyste teď navštívili Jaroslavu Rybákovou v Žinkovech, stoprocentně od ní dostanete krásnou kytici gladiol.

Na Mži vyplul i prezident s ochrankou

Plzeň – Černý superb s pražskou poznávací značkou si razí cestu přes množství diváků. Uvnitř automobilu sedí pan prezident se svou ochrankou.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení