Letiny se tak připojí k řadě dalších obcí na Plzeňsku, které nyní zažívají stavební boom.

„Obec dlouhou dobu nemá možnost nabídnout žádné plochy pro bydlení a majitelé pozemků je nechtějí prodávat. Přitom zájem lidí je," doplnil starosta. Podle něj už je hotový projekt sítí v celé bytové zóně, na ten ale potřebuje 20 milionů korun. Parcely by obec ráda prodávala sama, a to za 500 až 600 korun za jeden metr čtvereční. „Rád bych byl co nejníže, abychom lidi přitáhli. Nemůžeme prodávat za takové peníze jako například v Losiné, protože nejsme tak blízko Plzně," dodal.

Letiny si zatím zajišťovaly všechno samy, od výkupu pozemků od soukromníků, přes projekt i dovedení sítí k zóně. „Myslím, že jsme schopní to dotáhnout do konce," řekl. První pozemky by chtěla obec prodávat za dva roky.

„Sháníme a budeme shánět dotace, kde se dá. Z vlastních peněz to nepůjde," uvedl starosta. Letiny s ročními rozpočtovými příjmy mezi sedmi až osmi miliony korun mají jako velký závazek školu včetně mateřské, do níž obec ročně dává asi dva miliony korun. „Škola, kostel a hospoda jsou základy, které by v obcích měly být," podotkl Vraný. Počet dětí ze vsi i okolí se ve škole drží kolem 110.

Blíž Plzni

Rozrůstat se chtějí i další obce na Plzeňsku. Například v Letkově, který je blízko Plzně, do své druhé etapy vstoupil projekt Obytná zóna Letkov – V Podlesí. V zóně je připraveno 111 parcel a v řadě ohledů se prý liší od většiny dalších obytných zón v okolí Plzně.

„Jedná se o mimořádnou lokalitu s výhledem od Plzně až po Šumavu, kde je v dosahu dálnice, jede sem trolejbus a přitom jsme mimo město v podstatě hned u lesa," říká ředitel developerské společnosti Pavel Pubec s tím, že projekt nabídne stavební parcely pro náročné klienty. Projekt začal již v roce 1998 a již v roce 2003 zde vzniklo 88 parcel.

Další obcí, kde je zájem o bydlení, je Chotíkov. Dnes tu nabízí pozemky především ve stávající zástavbě, v rámci současného územního plánu, a další chystají. „V novém územním plánu chceme mít lokalitu u příjezdu od Plzně. Spolu s rezervami, které máme, to může být tak sto parcel," míní starosta. Stavět chtějí i ve Vejprnicích či Starém Plzenci.

Na Plzeňsku patří dlouhodobě mezi lidmi nejvyhledávanější lokality Losiná, Tlučná, Vejprnice, Újezd, Červený Hrádek, Chotíkov či Křimice. Spojují v sobě příjemné okolí, sportovní využití a blízkost krajské metropole.