Podnik, který měl továrnu v Nádražní ulici, Janu Tremlovi učaroval natolik, že se z něj stal nadšený sběratel zajímavostí o této firmě. U příležitosti 170. výročí založení již neexistující firmy dokonce nyní uspořádal výstavu v přízemí pošty v Solní ulici.

„V souvislosti s projektem EHMK je vhodné připomenout si osobnosti Plzně, mezi něž Václav Brožík bezesporu patří. Firma vyvážela kočáry či karoserie do celého světa," vysvětlil Jan Treml.

Výstavka má seznámit veřejnost s historií rodinné firmy Václava Brožíka, od jejího založení v roce 1845 až do doby znárodnění v roce 1948. „Brožík pocházel z Dýšiny. První dílnu si otevřel v Solní ulici číslo 1. Začínal jako brašnář a vyráběl postroje pro koně. V roce 1867 začal se stavbou kočárů," vysvětlil Treml s tím, že za svou existenci firma vyrobila tři tisíce kočárů.

První velkou továrnu otevřel Brožík na Skvrňanské třídě, později se přesunul do Nádražní ulice. Když jeho syn Václav dospěl, stal se společníkem. Václavovi mladšímu byl udělen titul královského španělského konzula. Byl vyznamenán několika řády, které jsou k vidění na výstavce. V roce 1892 podnik získal zakázku na 20 karosérií pro plzeňskou elektrickou dráhu. Firma už v té době byla slavná a byla uznávanou karosárnou.

Po úmrtí Václava Brožíka v roce 1927 převzali podnik jeho synové Jaroslav a Václav. Firmu položila krize ve 30. letech minulého století. „Dostala se do insolvence, koupil ji otec manželky Jaroslava a firma byla přepsána na ni. V roce 1942 Jaroslav zemřel a firmu vedla sama jeho manželka Jana. Po znárodnění podnik pohltila Karosa," říká Treml.

Fotografie a dokumenty o firmě má z různých archivů a od žijících příbuzných rodiny Brožíků. Máte-li doma i vy foto nebo zápis o Brožíkových, bude vám Jan Treml vděčný za jeho zapůjčení k naskenování.