VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší rybí polévku vaří v Plzni U Salzmannů

PLZEŇ - Jednu z nejlepších rybích polévek vaří v Plzni restaurace U Salzmannů. Právě pokrm z její kuchyně vyhráldnes (6. 12)v plzeňském Parkhotelu 4. ročník soutěže O top rybí polévku.

6.12.2007
SDÍLEJ:

Vzorky č. 5, 6 a 7 v dnešní soutěži o nejlepší rybí polévku v Plzni. Nejen chuť dělá dobrý pokrm. Hodnotí se i vzhled. Foto: Deník/J. Kokoška

Do akce přihlásilo svá díla 12 restaurací a plzeňská hotelová škola. Na druhém a třetím místě skončily pokrmy domácího Parkhotelu a Řemeslnické besedy.

Porotci u přinesených polévek hodnotili barvu, aroma, chuť, konzistenci čili hustotu, využití surovin a celkový dojem. Za každý ukazatel mohli dát tři body, takže nejlepší polévky mohly mít až 18 bodů. „Tolik jsem nedal žádné. Vyloženě skvělou chuť měly tak čtyři polévky. Ty ale měly zase průměrný vzhled nebo chybělo něco jiného,“ řekl šéfkuchař restaurace Na Spilce a porotce Luboš Loose.

Podle předsedy poroty a šéfkuchaře Hotelu U Zvonu Václava Pacha, který má zkušenosti z porotcování při mnohem prestižnějších gastronomických soutěží, je hodnocení bojem mezi vlastní představou o polévce a faktickým provedením. „Na dobu soutěže je třeba si zapamatovat chutě všech polévek, aby se pak dal porovnávat ještě třeba první a dvanáctý vzorek. Proto je třeba jíst mezi tím tvrdší chleba a pít vodu, aby se chuťové buňky pročistily. Důležité je také nemít v soutěži vzorek ze své kuchyně a mít na paměti zadání soutěže. Nemůžu přece jako nejlepší rybí polévku označit výrobek z humra nebo krevet,“ uvedl Pach.

I takové vzorky se ale objevily. „Jsem vyučený kuchař už z roku 1963, ale stále mi nějaké ingredience dokáží překvapit, i když neříkám že nemile,“ podotkl ředitel soutěže a její zakladatel Zdeněk Prošek z restaurace U Mansfelda. Odtud se akce přestěhovala kvůli menšímu prostoru a proto, že v hotelu na Borech se právě dnes konal gastronomický veletrh.

Jeden ze vzorků například obsahoval tři mořské druhy ryb – parmici, platýze a pražmu královskou, dále třeba víno, olivový olej, ne zcela běžný řepíkový celer či čerstvý fenikl. Polévka s těmito ingrediencemi se jmenovala Soupe de Poison ála Mediterainne.

Vítěznou polévku bude moci i letos ochutnat veřejnost. Na Štědrý den ji bude vařit právě pořádajíci restaurace U Mensfelda. Lidé si ji tam mohou objednat do 22. prosince a vyzvednout do vlastních nádob 24. prosince od 8 do 10 dopoledne.

Vítězná polévka je připravena z tradičních ingrediencí. Konečně takovou má rád i předseda poroty Pach. „Když si jí dělám doma, připravuji ji také podle klasického receptu. Moc často ji ale nedělám. Je pracná a je jí pakcítit celý byt. V práci ji děláme častěji. Zpravidla, když připravujeme ryby a zbude nám hlava a vnitřnosti, tak je zpracujeme na polévku. Nejvděčnější jedlíci rybích polévek jsou Japonci, což v Plzni znamená manažeři z Borských polí,“ řekl dále Pach.

Vánoční polévka není jedinou kulinářskou pochutinou, s níž se v Plzni soutěží. Na jaře se bude konat druhý ročník soutěže o nejlepší velikonoční nádivku. Obě soutěže zastřešuje krajská sekce Asociace hotelů a restaurací ČR.

Jak připravit vítěznou polévku?

Ingredience do polévky (gramy): kapr (800), vnitřnosti kapra (250), voda (1200), sůl (30), celer (100), mrkev (100), máslo (250), hladká mouka (200), muškátový květ (0,5), pepř mletý (0,5), mléko (500), polévkové koření (30), petrželová nať (20), žemle (100), cibule (200); ingredience do jikrových knedlíčků (gramy): žemle (100), vejce (1 ks), máslo (50), jikry (100), petrželka (20), mléko (80), hrubá mouka (80), sůl (20), pepř (1). Recept: Kapra a vnitřnosti uvaříme a kosti a chrupavky odebereme, zbytek nakrájíme na malé kousky. Kořenovou zeleninu uvaříme a nakrájíme na nudličky. Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku. Zalijeme vývarem z kapra. Necháme povařit, přidáme mléko, nakrájenou zeleninu, maso a vnitřnosti. Dochutíme uvedeným kořením. Při podávání polévky přidáme osmahnutou žemli a nasekanou petrželku. Příprava knedlíčků: nakrájené žemle osmahneme na másle, přidáme jikry, petrželku, koření, vejce, mléko a mouku. Z této hmoty děláme malé knedlíčky

Kdo soutěžil?

Restaurace Cizineckého domu, r. hotelu Gondola, r. Černý orel, r. hotelu Roudná, r. Léčebných lázní Konstantinovy Lázně, r. pivovarského domu Purkmistr, r. Parkhotelu, r. U Salzmannů, r. Řemeslnická beseda, r. hotelu Central, r. U Mansfelda, r. hotelu Panorama, Hotelová škola v Plzni

6.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michal Krmenčík z Plzně (vpravo) proti FCSB.

Střela z trestňáku mi nevyšla na sto procent, říká Bakoš

Trenér Pavel Vrba.

Výsledek je pozitivní, ale čeká nás velmi těžké utkání, varuje Vrba

V soutěži o nejlepšího výčepního zvítězil Miroslav Štych z Plzně

Plzeň – Dvanáctý ročník soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2017 zná svého vítěze. Je jím výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů v Plzni.

Odveta Indiánům vyšla. Dvěma góly k výhře přispěl Indrák

Chomutov, Plzeň – Odveta za úterní porážku v Plzni hokejové Škodovce na ledě Pirátů vyšla.

Centrum Hájek nabídne ubytování pro klienty

Šťáhlavy - Rodiče, kteří přijedou se svým postiženým dítětem na rehabilitační pobyt do Centra Hájek nedaleko Šťáhlav, zatím nemohli v prostorách bydlet.

Ženu týral tak, že chtěla skočit pod vlak

Klatovsko – Cítila se jako kus hadru. Přála si, aby se druhý den ráno už neprobudila a vážně přemýšlela o sebevraždě skokem pod vlak. Až do takového stavu dohnal svoji o 18 let mladší partnerku 63letý invalidní důchodce z Klatovska.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení