VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rozpékané pečivo koupíte nejen v řetězcích

Plzeň - „Tohle všechno je rozpečené," oznamuje v Intersparu svému muži při pohledu do míst se sladkým pečivem nakupující Zdeňka Horáčková.

6.8.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Josef Němec

Povinnost prodejců označovat od prvního srpna pečivo dopečené z mražených polotovarů otevřela mnoha nakupujícím oči. „Že je nějaké pečivo rozpékané jsem věděla, ale že je ho tolik, mě vůbec nenapadlo," říká Horáčková, kterou překvapila třeba pravda o koblihách nebo pletenci s pekanovými ořechy.

Dopékané a rozmrazované produkty však nejsou doménou pouze supermarketů. Setkat se s nimi můžete i v mnohých kavárnách. Nejčastěji se jedná o croissanty, americké koblihy donuts, nejrůznější koláče s drobenkou či medovníky. Deník na ně narazil třeba v kavárně Tradicional na Klatovské třídě, Costa Coffee v obchodním domě Plaza či přilehlé prodejně kávy a dárkových předmětů Tchibo.

Na pečivo dopékané přímo na prodejně ale můžete narazit i v pekařstvích a specializovaných obchůdcích, kde si jej zamrazují sami malovýrobci. V Pekařství Malinová například produkty z listového těsta předpřipraví ve vlastní výrobně, poté je zachladí a převezou na prodejnu,  kde jsou dopečené.

Podle majitele pekařství Milana Maliny není hlavním problémem to, že se pečivo rozmrazuje, ale to, odkud pochází a z jakých surovin je upečené. „Zamražené polotovary se vyrábějí různě po Evropě, kde nemusí být prokázán původ použitých surovin," říká Malina, který věří, že díky informacím, k nimž zákazníci dříve neměli přístup, změní určitá skupina lidí názor na nákup pečiva v supermarketech.

V plzeňských řetězcích, které Deník navštívil, se liší nejen množství rozpékaného pečiva, ale také způsob jeho označení. Například v Albertu u košů s pečivem stále dominuje velký nápis „čerstvě dopečeno", až pod názvem produktu je malým písmem uvedena informace, že se jedná o produkt z mraženého polotovaru. Ten, kdo informaci cíleně nehledá, si jí pravděpodobně nevšimne. Rozpékaný je zde i vesnický chléb z kamenné pece či chléb tradiční. Informace o technologii zpracování je zde ještě menší než v případě ostatního pečiva. Naopak v Globusu je sedlácký, krušnohorský či fit chléb skutečně z místní pekárny, stejně tak i koblihy. I zde jsme ale narazili na rozpečený fit croissant. V Intersparu je ze zmrazeného polotovaru většina sladkého pečiva, naopak nejrůznější  celozrnné a sypané rohlíky jsou z produkce místní pekárny.

Billa informaci, že se jedná o rozpékané pečivo, doplnila přímo do doplňující informace k produktu – běžné pečivo pšeničné ze zmraženého polotovaru.

Největší problémy rozpoznat rozpékané pečivo mají zákazníci v Žabce. Zcela na straně regálu se v prodejně ve Sladkovského ulici krčila cedulka, že pečivo označené dvěma hvězdičkami, je ze zmrazeného polotovaru. Na hledání symbolu u názvu pečiva by však většina kupujících potřebovala lupu. Také v kavárně Tradicional zvolili pro označení rozpékaných produktů velmi malé písmo.

Často se rozpéká nebo rozmrazuje:

• francouzské bagety • dalamánky • kaiserky • sýrové bulky • anglické rohlíky •croissanty • šneky • pletence • rolky • koblihy • taštičky • mřížky • donuts

Autor: Hana Pražáková

6.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Železniční přejezd v Radyňské ulici ve Starém Plzenci.

Starý Plzenec hledá cestu k náměstí bez dopravy

Ilustrační foto

Novinka od Nesbóa i rozsáhlá publikace o českém designu

Laureátské večery v Moving Station

Plzeň – Laureátské večery, na nichž se představují vítězové jarních krajských přehlídek amatérského divadla, kteří postoupili do národních finálových kol, pokračují v neděli 28. a v úterý 30. května v Moving Station na Jižním Předměstí.

Muzeum generála Pattona se může rozšířit o expozici aut

Plzeň – Muzeum generála Pattona, které už dvanáct let funguje v kulturním domě Peklo, má šanci na rozšíření.

Změna. Boubal vyhrál a v Giant lize se ujal vedení

Plzeň – Giant liga má nového lídra. Grand Prix ComGate na okruhu v Plzni vyhrál Martin Boubal z týmu CK Příbram Fany Gastro a z čela pořadí sesadil absentujícího Jiřího Nesvedu (AC Sparta). Průběžně třetí je Denis Rugovac (Favorit).

Miloš Urban četl ze své knihy Poslední tečka za Rukopisy

Blovice – Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích některými svými pořady připomíná, že letos uplynulo dvě stě let od nalezení Rukopisů královédvorského a zelenohorského.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies