Povinnost prodejců označovat od prvního srpna pečivo dopečené z mražených polotovarů otevřela mnoha nakupujícím oči. „Že je nějaké pečivo rozpékané jsem věděla, ale že je ho tolik, mě vůbec nenapadlo," říká Horáčková, kterou překvapila třeba pravda o koblihách nebo pletenci s pekanovými ořechy.

Dopékané a rozmrazované produkty však nejsou doménou pouze supermarketů. Setkat se s nimi můžete i v mnohých kavárnách. Nejčastěji se jedná o croissanty, americké koblihy donuts, nejrůznější koláče s drobenkou či medovníky. Deník na ně narazil třeba v kavárně Tradicional na Klatovské třídě, Costa Coffee v obchodním domě Plaza či přilehlé prodejně kávy a dárkových předmětů Tchibo.

Na pečivo dopékané přímo na prodejně ale můžete narazit i v pekařstvích a specializovaných obchůdcích, kde si jej zamrazují sami malovýrobci. V Pekařství Malinová například produkty z listového těsta předpřipraví ve vlastní výrobně, poté je zachladí a převezou na prodejnu,  kde jsou dopečené.

Podle majitele pekařství Milana Maliny není hlavním problémem to, že se pečivo rozmrazuje, ale to, odkud pochází a z jakých surovin je upečené. „Zamražené polotovary se vyrábějí různě po Evropě, kde nemusí být prokázán původ použitých surovin," říká Malina, který věří, že díky informacím, k nimž zákazníci dříve neměli přístup, změní určitá skupina lidí názor na nákup pečiva v supermarketech.

V plzeňských řetězcích, které Deník navštívil, se liší nejen množství rozpékaného pečiva, ale také způsob jeho označení. Například v Albertu u košů s pečivem stále dominuje velký nápis „čerstvě dopečeno", až pod názvem produktu je malým písmem uvedena informace, že se jedná o produkt z mraženého polotovaru. Ten, kdo informaci cíleně nehledá, si jí pravděpodobně nevšimne. Rozpékaný je zde i vesnický chléb z kamenné pece či chléb tradiční. Informace o technologii zpracování je zde ještě menší než v případě ostatního pečiva. Naopak v Globusu je sedlácký, krušnohorský či fit chléb skutečně z místní pekárny, stejně tak i koblihy. I zde jsme ale narazili na rozpečený fit croissant. V Intersparu je ze zmrazeného polotovaru většina sladkého pečiva, naopak nejrůznější  celozrnné a sypané rohlíky jsou z produkce místní pekárny.

Billa informaci, že se jedná o rozpékané pečivo, doplnila přímo do doplňující informace k produktu – běžné pečivo pšeničné ze zmraženého polotovaru.

Největší problémy rozpoznat rozpékané pečivo mají zákazníci v Žabce. Zcela na straně regálu se v prodejně ve Sladkovského ulici krčila cedulka, že pečivo označené dvěma hvězdičkami, je ze zmrazeného polotovaru. Na hledání symbolu u názvu pečiva by však většina kupujících potřebovala lupu. Také v kavárně Tradicional zvolili pro označení rozpékaných produktů velmi malé písmo.

Často se rozpéká nebo rozmrazuje:

• francouzské bagety • dalamánky • kaiserky • sýrové bulky • anglické rohlíky •croissanty • šneky • pletence • rolky • koblihy • taštičky • mřížky • donuts