Povolení brouzdat autem po lese by měli získat například myslivci z honebního společenstva Kberoch, včelaři nebo radioamatéři. Povolenky chce obec vydávat na jeden rok za administrativní poplatek kolem dvou set korun. „Na povolenky nebudou mít nárok houbaři nebo čtyřkolkáři," uvedl Patera.

Nový režim má zabránit nekontrolovatelnému vydávání povolenek na dobu neurčitou. „Systém, který donedávna fungoval, byl chaotický. Ztráceli jsme přehled, kdo všechno vlastní povolenky," zdůvodnil listopadový zákaz vjezdu do lesa starosta.

Podle Patery drobný poplatek mine mysliveckou a lesní stráž. Pro myslivce představuje současný zákaz vjezdu do lesa komplikace. Bez auta se neobejdou kvůli zásobám krmení a odvozu zastřelené zvěře. „Pěšky chodíme ke krmelcům až dva kilometry. Myslivec hodil ruksak na záda a šel. Když napadl sníh, zakrmovali jsme i třikrát týdně," vyprávěl starosta honebního společenstva Kberoch Rudolf Steiner.

Starosta Patera namítá, že zákaz vjezdu autem do lesa se netýká myslivecké stráže, která má povolený přístup autem do lesa ze zákona.

Steiner přesto záměr obce na znovuobnovení vjezdu vozidel do lesa uvítal. „Doufám, že nás obec osloví a o návrhu budeme jednat," doplnil.
Zmírnění zákazu budou mít na stole při únorovém zasedání rochlovští zastupitelé.

Patera připustil, že podobný systém praktikuje Lesní správa Stříbro, která vydává povolenky vybraným uchazečům na dobu určitou a za poplatek. „Vybírají 230 korun za rok. Podobnou sumu bych si představoval i za vjezd do rochlovských lesů. Rozhodně ale nebude vyšší," uvedl rochlovský starosta.

Dohlížet na dodržování pravidel má vyškolená lesní stráž jmenovaná ministerstvem životního prostředí. Stráž může kontrolovat doklady.