Město vyčlenilo na vyklizení dvora problémového domu v centru 109 tisíc. Protože nebyl při vyhazování odpadků na dvůr nikdo chycen, uklízel se dvůr jako černá skládka, a proto jdou všechny náklady na vrub města.

Firma dočistila dvůr v pátek a předala fotodokumentaci Byt Realu, který spravuje městský majetek. „Odvezli jsme 105 kubíků odpadků. Při odkrytí horní vrstvy se všude linul ukrutný zápach. Teď chceme ještě vyčistit vpust na dvoře, bohužel někdo ukradl kovovou gulu,“ stěžuje si šéf úklidové firmy Hardy, který nechce zveřejnit své jméno.

Šéf Byt Realu Zdeněk Mužík je s prací úklidové firmy spokojen. „Dali jsme jí za úkol, aby se odpadky roztřídily. To se stalo, mezi odpadem se objevily i závadné věci, jako třeba stříkačky, které se musely likvidovat jako biologický odpad,“ popisuje úklid Mužík.

Do budoucnosti ale navrhuje některé změny. „Pro nejbližší období posílíme kontrolu, technický stav domu budeme sledovat alespoň jednou za dva měsíce. Navrhneme také poradu, které by se měly zúčastnit všechny zainteresované složky města. Na ní by měly být přijaty některé preventivní kroky,“ ještě doplňuje Mužík. Jedním z dlouhodobějších řešení by podle něj mohlo být pravidlo, že město nebude problémovým nájemníkům nabízet bydlení s podobnými vnitřními trakty.

I když firma dvůr v Resslově 13 dočistila před několika dny, na betonové ploše se již objevily nové odpadky.