„Podle celoevropského průzkumu je konzumace v ČR alarmující," říká Petr Hrouzek, ředitel Centra protidrogové prevence a terapie (CPPT) v Plzni.

Ke změně tolerantního postoje veřejnosti ke konzumaci alkoholu mladistvými upozorňuje kampaň Respektuj 18. Běží už druhým rokem a zapojil se do ní kromě magistrátu a CPPT také Plzeňský Prazdroj a podporují ji herec Martin Stránský, tenistka Andrea Hlaváčková nebo dobrovolný hasič Roman Nistor. Na náměstí Republiky dnes můžete potkat stánek s plackami a informačními materiály ke kampani. „Vyrobili jsme plakáty, samolepky a placky akce Respektuj 18, které budeme rozdávat," řekl zástupce Plzeňského Prazdroje Vesselin Barliev.

Ke kampani patří i oslovování restaurací, náleven nebo večerek, kde se mohou k láhvi či sklence snadno dostat i neplnoletí. „V Plzni a okolí se ze 770 hospod zapojilo asi 21% a ze 60 malých supermarketů a krámků zhruba 66%," potvrdil Barliev. Tam apelují na prodejce, aby dětem a mladým alkohol neprodali.

Kampaň vrcholí právě teď na přelomu konce školního roku a prázdnin, kdy mají děti víc pokušení, volného času a příležitostí k oslavě a tedy k plné sklence. Strážníci už avizují, že budou o prázdninách více kontrolovat provozovny v Plzni, zda tu nepopíjí mladiství.

Od loňského června, kdy kampaň začala, zkontrolovali strážníci 200 mladistvých. „Pozitivní test mělo deset osob, rozsah byl 04-1,8 promile," uvedl velitel městských strážníků Marek Šilhan.