„Ještě tento říjen vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele stavby, máme už nepravomocné stavební povolení,“ řekl technický náměstek primátora Jiří Uhlík (ODS). Kompletní oprava tepny má být podle něj hotová do příštího podzimu. „Příští rok na Vánoce už bude Americká nádherná. Bude asfaltová, u křižovatky s Prokopovou ulicí bude kruhový objezd a silnice získá parkovací zálivy,“ řekl technický náměstek primátora Jiří Uhlík (ODS). Náklady na rekonstrukci má radnice spočtené na 157 milionů korun a bude je platit z městské pokladny.

Obchodníci z Americké třídy se obávají odlivu zákazníků, které jim rozkopaná třída způsobí. „Bude to boj o přežití, doufám, že vyhrajeme,“ řekl plzeňský knihkupec Jaroslav Chmela, který má na Americké třídě obchod. Uhlík argumentuje tím, že ulice nebude nikdy pro auta zcela uzavřená, protože se bude stavět po etapách. „Jednotlivé uzavírky budeme včas avizovat v novinách,“ slíbil Uhlík. Hlavní stavební práce se mají provádět za výluky trolejbusů s náhradní autobusovou dopravou.

O rekonstrukci Americké třídy se hovoří už několik let , opravu město vloni odložilo. Původně měla z komunikace vzniknout pěší zóna, od záměru ale radnice nakonec ustoupila kvůli dopravním komplikacím. Podle nového projektu zůstane průjezdná automobilům i veřejné dopravě.